Bireysel Emeklilikte Hangi Teşvikler Var? / Resul Kurt
(22.12.2016)
Kamu ve özel sektörde çalışan 45 yaşını doldurmamış mevcut çalışanlar ile işe başlayan 45 yaşını doldurmamış çalışanlar, 01.01.2017 tarihinden itibaren işverenleri aracılığıyla bireysel emeklilik...

 Kamu ve özel sektörde çalışan 45 yaşını doldurmamış mevcut çalışanlar ile işe başlayan 45 yaşını doldurmamış çalışanlar, 01.01.2017 tarihinden itibaren işverenleri aracılığıyla bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak dahil edilecektir.

Bir başka ifade ile 01.01.2017’den itibaren, yeni bir zorunlu tasarruf gündeme gelecek. Tasarruf yapma alışkanlığını kazanmamız ve yaşlılıkta gelir güvencemiz ve miktarındaki artış sebebiyle, oldukça yerinde bir uygulama olan bireysel emeklilik sistemi, aylık yüzde 25 devlet katkısı ve sistemden caymayanlara da 1.000 TL ilave ödül ile oldukça cazip.

Finans okuryazarlığın düşük olduğu ülkelerde, tasarrufların doğru şekilde yürütülmesindeki yaşanan sorunlar bireysel emeklilik ile çözülüyor. Zira bireysel emeklilikte profesyonel fon yönetimi ile birikimlerin/tasarrufların etkin bir şekilde işletilmesi ve daha fazla nemalandırılması mümkün olacak.

21 Aralık tarihinde Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan basın açıklamasında da ödül ve katkılara yer verilmiştir.

Çalışanlar tarafından ödenen katkı paylarına, mevcut bireysel emeklilik sistemi ile aynı koşullara tabi olarak yüzde 25 oranında devlet katkısı teşviki verilecektir. Cayma süresi sonrasında sistemde devam etmeye karar veren çalışanlara, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununa göre 1.000 TL tutarında Devlet katkısı sağlanacaktır. Ayrıca, emeklilik halinde hesabındaki birikimi en az 10 yıl süreli yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana birikiminin yüzde 5’i oranında ek devlet katkısı teşviki verilecektir.

İşverenler öncelikle, otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilmiş en az bir emekli lik şirketi ile emeklilik sözleşmesi imzalamak zorundadır. Bu bağlamda, işverenlerin merkez ve/veya taşra birimleri adına emeklilik sözleşmesi imzalanmasına ilişkin olarak yetkili yöneticilerini belirlemesi de gerekmektedir.

İşverenler sözleşme imzalayacağı şirketin seçiminde, hizmet kalitesi ve çalışanlara sunulan avantajları dikkate alacaklardır. Faaliyette bulunan 18 emeklilik şirketi ile işverenlerin sözleşme imzalaması mümkün bulunmaktadır.

Sistemin işleyişi kapsamında, işverenler tarafından yerine getirilecek en önemli yükümlülüklerden bir diğeri, çalışan tarafından sisteme ödenecek katkı paylarının çalışanın ücretinden kesilerek emeklilik şirketine aktarılmasıdır. İşveren katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmaz veya geç aktarırsa çalışanın birikiminde oluşabilecek parasal kaybı telafi etmek zorundadır.

Çalışanın, kapsama alınma tarihinden önceki bir döneme ilişkin çalışması karşılığında, kapsama alınma tarihi ve sonrasında ödenen ücretlerinden çalışan katkı payı kesintisi yapılmayacak. Ücreti peşin ödenen çalışanlara, kapsama alınma tarihinden önceki dönemde ödenen ücretlerinden çalışan katkı payı kesintisi yapılmaz.

Bu hüküm ile çalışanların ücretinden işveren tarafından kesilecek çalışan katkı payı tutarı, kapsamdaki bütün çalışanlar için prime esas kazancın veya emeklilik keseneğine esas aylığın yüzde üçü oranında belirlenmiştir. Bununla birlikte, kamu idaresinde veya özel sektörde çalışan ve kapsama alınma tarihinden önce ücreti kendisine peşin ödenmiş olan çalışanların bu ücretlerinden çalışan katkı payı kesintisi yapılmayacağı da belirtilmiştir. Sonuç olarak hem devletin yüzde 25’lik katkısı hem 1.000 TL caymama durumunda verilecek bonus hem de fonların profesyonel yönetimi bireysel emekliliği cazip kılacaktır.



Kaynak: Star Gazetesi