Emekliye Ek İkramiye Son Dakika Haberleri Açıklama Yapıldı
(23.12.2016)
Emekli ikramiyesi bekleyenlere müjde! Emekli ikramiyesi düzenlemesi kabul edildi. Emekliye ek ikramiye gelecek! Emekli ikramiyesi ödemesini düzenleyen tasarı komisyonda kabul edildi...

 

Emekli ikramiyesi bekleyenlere müjde! Emekli ikramiyesi düzenlemesi kabul edildi. Emekliye ek ikramiye gelecek! Emekli ikramiyesi ödemesini düzenleyen tasarı komisyonda kabul edildi. Peki, bu düzenlemeyle emekli ikramiyesi bekleyenler ne gibi avantajlar yakalayacak? Detaylar haberimizde. Emekliye ek ikramiye olarak da nitelendirilen düzenleme emeklilerin yüzünü güldürecek.

 

Emekli ikramiyesi bekleyenlere büyük müjde sonunda geldi. Emekliye ek ikramiye olarak da nitelendirilen düzenleme emeklilerin yüzünü güldürecek. Emekli ikramiyesi hakkındaki düzenleme TBMM’de kabul edildi. Emekli ikramiyesini tam alamayanlar için, ek ikramiye ödenecek. Emekli ikramiyesi düzenlemesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Binlerce emeklinin beklediği emekli ikramiyesi müjdesinin detayları haberimizde. 30 yıldan fazla emekli ikramiyesine hak kazanmasına rağmen, 30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, kalan her tam hizmet yılı için, ek ikramiye ödenmesine ve bunun 7 bin 500 TL'ye kadar olan kısmının 3 ay içerisinde verilmesine ilişkin düzenlemenin de yer aldığı kanun tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.


ESKİ DÜZENDE NASILDI?

Eski düzende emekli olduklarında 30 yılı geçmemek üzere emekli ikramiyesi alınabilmekteydi. 30 tam yıldan fazla çalışılmış olsa bile sadece 30 yıllık süre için emeklilik ikramiyesi ödenebilmekteydi. 


EMEKLİ İKRAMİYESİ NEDİR?

Emeklilik ikramiyesi denildiğinde devlet memurlarının çalışma yaşamları sonunda, çalışırken kendilerinden ve devlet katkısı olarak alınan ve Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilen kesenek ve karşılıkların, hesaplama yapılarak bir anlamda çalışmalarının karşılığında ödüllendirme olarak verilmesi şeklinde değerlendirilmektedir.


YENİ DÜZENLEME NASIL OLACAK?

Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunulmuştu.

Tasarıyla, emekli ikramiyesine esas hizmet süresinin hesabındaki 30 yıllık üst sınırın Anayasa Mahkemesince iptali üzerine ortaya çıkan sorunun giderilmesi amacıyla düzenleme yapıldı.

Anayasa Mahkemesi iptal kararından önce aylık bağlananlar ile emekli ikramiyesini almadan vefat edenlerin dul ve yetimlerine 30 yıllık hizmet yılından fazla süreler için emekli ikramiye ödemesi yapılmaması nedeniyle ortaya çıkan yargısal ihtilafların çözüme kavuşturulması amaçlanıyor.



Buna göre, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce 30 yıldan fazla emekli ikramiyesine müstehak hizmet süreleri bulunmasına rağmen, 30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için, görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayılar ve emekli ikramiyesi ödenmesine esas hükümler dikkat alınarak tahakkuk ettirilecek emekli ikramiyesinin, kendilerinin veya hak sahiplerinin yasanın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden bir yıl içerisinde başvuruda bulunmaları şartıyla, 7 bin 500 Türk Lirasına kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren üç ay içerisinde, varsa kalan kısmı ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayı içerisinde ödenecek.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce başvuru yapıp dava açmamış olanların başvuruları, yasanın yürürlüğe girdiği tarihte yapılmış sayılacak.

Görülmekte olan davalarda ayrıca bir başvuru şartı aranmaksızın, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde dava öncesi yapılan idari başvuru tarihinden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte hesaplanacak tutar yeni hesaplamaya göre ödenecek. Mahkemelerce, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış davalarda, davanın konusuz kalması sebebiyle karar verilmesine yer olmadığına karar verilecek.

Yargılama giderleri idare üzerinde bırakılacak ve vekalet ücretinin dörtte birine hükmedilecek. Ayrıca, ilk derece mahkemelerince verilen kararlar hakkında Sosyal Güvenlik Kurumunca kanun yollarına başvurulmayacak ve düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan itiraz veya temyiz başvurularından vazgeçilmiş sayılacak.



Kaynak: Akşam Gazetesi