SGK’dan Çifte Maaşta Püf Noktaları! / Resul Kurt
(16.02.2017)
Geçen haftaki ‘SGK’dan kimler çift maaş alabilir?’başlıklı yazımdan sonra okurlarımızdan çok sayıda mail geldi. Özellikle bir konuyu açıklığa kavuşturmak gerekiyor. Ölüm aylığı, ölen sigortalının...

 Geçen haftaki ‘SGK’dan kimler çift maaş alabilir?’başlıklı yazımdan sonra okurlarımızdan çok sayıda mail geldi.

Özellikle bir konuyu açıklığa kavuşturmak gerekiyor. Ölüm aylığı, ölen sigortalının;

a-) Eşine,

b-) Çocuklarına,

c-) Anne ve babasına,

bağlanmaktadır.

SGK’dan 4/a (SSK) ya da 4/b (Bağ-Kur) kapsamında yetim aylığı alınmasının temel şartları;

+ 5510 sayılı Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmıyor olmaları,

+ Kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması,

+ Evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmaları şarttır.

Kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu şartı bulunmamaktadır.

SGK Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında yitirdiği tespit edilen çocuklara da evli olup olmadığına, yaşına veya cinsiyetine bakılmaksızın ölüm aylığı bağlanmaktadır.

Diğer bir deyişle kendi emekli aylığı olan veya bir yerde çalışan ya da evli olan yetim kız çocukları anne-babalarından dolayı yetim aylığı alamaz.

Devlet memuru anne-babanın yetim kız çocuklarının durumu ise biraz farklılık gösteriyor. 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu kapsamındaki memurların yetim çocukları SSK’lı çalışsalar da, Bağ-Kur’lu olarak kendilerine bir işyeri açsalar da SSK’dan Bağ-Kur’dan emekli aylığı alsalar da yetim aylıkları kesilmez. Evlendikleri veya devlet memuru oldukları ya da devlet memuru olarak emekli oldukları zaman memur anne-babadan yetim aylığı bağlanmaz.

1.10.2008 sonrası vefat eden 4/a yani SSK sigortalılarının eş ve hak sahibi çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için borçlanmalar hariç olmak üzere en az 5 yıl sigortalılık süresi olup 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekiyor.

1.10.2008 sonrası vefat eden 4/b yani Bağ-Kur sigortalılarının eş ve hak sahibi çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekiyor.

Okurlara kısa kısa cevaplar

Okurumuz G. Aşar; Benim babam 2004 yılında vefat etti, eşim ise 2013’te, ikisi de SSK emeklisi benim çift maaş hakedişim var mıdır?

SGK uygulamasına göre, eşin 30.09.2008 sonrası, babanın da 1.10.2008 öncesi vefat etmesi durumunda tercih ettiği aylık bağlanır.

K. Küçükçetin;Annem, Aralık 2005'te SSK'lı eşini ve Aralık 1992'de de babasını kaybetti. Temmuz 2012'de de annesinin vefat etmesi üzerine SGK'ya babası üzerinden yetim aylığı alması için başvuruda bulunduk. Başvurumuza istinaden de yetim aylığı bağlandı. Mayıs 2014'te ise Bağ-Kur maaşı kesildi ve eşinden almakta olduğu maaştan da Bağ-Kur'dan ödenen yetim maaşına karşılık kesinti yapıldı.

SGK uygulamasına göre, ikisi de SSK emeklisi olan eşin 1.10.2008 öncesi, babanın da 1.10.2008 öncesi vefat etmesi durumunda tercih ettiği aylık bağlanır.

F. Saydam;2004 yılında SGK’lı olarak emekli oldum. Babam 1967’de vefat etmiş olup SSK’lı idi. Ben babama ait olan maaşı alabilir miyim?”

SGK uygulamasına göre, SSK’lı sigortalının yetim kız çocuğuna aylık bağlanması için çalışmaması veya kendi çalışmalarından dolayı aylık/gelir almaması gerekir. Bu nedenle emekli olmanız nedeniyle size babanızdan aylık bağlanmaz.

C. Zara;Babam Ocak 2013’te vefat etti. Anneme hem babamdan hem de kendi babasından dul ve yetim aylığı bağlandı. Fakat 1 yıl sonra kendi babasından olan maaşı kestiler. Bu tabloya göre annemin çift maaş alması gerekiyor mu?”

SGK uygulamasına göre, ikisi de SSK emeklisi olan eşin 1.10.2008 sonrası, babanın da 1.10.2008 öncesi vefat etmesi durumunda tercih ettiği aylık bağlanır.

M. Ayhan;Ben 2001 Eylül’de babamı kaybettim. Kendisi SSK emeklisi idi. Ben de o dönem (emekli sandığı) memur olarak görev yapıyordum. Şu anda emekliyim. Babamdan maaş bağlanması için müracaat ettiğimde çalıştığım için maaş bağlanmadı. Çift maaş uygulamasından yararlanma imkânım var mı?”

SGK uygulamasına göre kendi çalışmalarınıza bağlı olarak emekli aylığı almanız nedeniyle size babanızdan aylık bağlanmaz. 



Kaynak: Star Gazetesi