Yeni Kıdem Tazminatı Neler Getirecek? Eski Haklar Ne? Yeni Kıdem Tazminatındaki Ayrıntılar...
(17.04.2019)
Türkiye'de milyonlarca kişiyi ilgilendiren kıdem tazminatında yeni sisteme geçiliyor. Kıdem tazminatı almanın şartları...

Türkiye'de milyonlarca kişiyi ilgilendiren kıdem tazminatında yeni sisteme geçiliyor. Kıdem tazminatı almanın şartları nelerdir? Yeni kıdem tazminatında işçi ve işveren için ne gibi avantajlar olacak? Çalışanların eski hakları ne olacak? İşçi ile işveren arasındaki en büyük sıkıntı olan kıdem tazminatında işveren ve işçiyi rahat ettirecek yeni bir siteme geçilecek. Ancak işçi sendikaları, aylık ücretin yüzde 8.33'üne denk gelen tazminat tutarında ısrar ediyor, işveren kesimi ise bu oranı düşürmeye çalışıyor. Yeni kıdem tazminatı ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar şu şekilde...

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren kıdem tazminatı yeni sisteme göre yeniden düzenlenecek. İşçi ile işveren arasındaki sıkıntılara neden olan kıdem tazminatına çözüm getirecek bir reform gelecek. Peki kıdem tazminatında yeni sistem ne gibi avantajlar sağlayacak? İşçi ile işveren arasındaki ilişki nasıl olacak? Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Yapısal Dönüşüm Programı içinde bu reformu da açıkladı. Reform hem çalışana hem de işverenlere yenilikler getirecek. İşte yeni dönemde kıdem tazminatı detayları Sabah Memurlar'da. İyi okumalar.

Kıdem tazminatında ve BES'te yeni dönem başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yeni reform paketini açıkladı. Türkiye'de çalışma hayatının en önemli sorunlarından birisi kıdem tazminatı. Çalışanların yüzde 80'ine yakını çeşitli sebeplerle tazminatını almadan işten ayrılıyor. Bu sürdürülemez sorunun çözümü için tüm tarafların bir araya geleceği bir kıdem tazminat reformu yapılacak.

YENİ SİSTEMDEN KİMLER YARARLANACAK?

Kıdem tazminatı fonundan 20 milyona yakın çalışan yararlanacak. Fon hem eski çalışanları hem de yeni işe girecekleri kapsayacak.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Şu anda çalışanlar her çalıştıkları yıl için 30 günlük son brüt ücretleri üzerinden işten çıktıklarında tazminat alıyor. Yeni sistemde ise işverenlerin peşin olarak her ay işçinin fon hesabına para aktarması öngörülüyor.

KAÇ LİRA AKTARILACAK?

Her yıl için 30 günlük maaş tutarında tazminat kabul görürse aylık olarak brüt maaşın yüzde 8.33'ü fona aktarılacak. Bu yıl asgari ücretli bir çalışan için aylık tazminat ödemesi 213 lirayı bulacak. Bu miktarın bir kısmına BES'te olduğu gibi devlet katkısı olması da düşünülüyor. BES'te devlet katkısı yüzde 25 olarak uygulanıyor.

30 GÜN KABUL EDİLMEZSE NE OLACAK?

İşveren sendikaları 30 günlük brüt ücret yerine 21 gün öneriyor. Bu durumda her ay brüt maaşın yüzde 5.84'ü hesaba aktarılmış oluyor. Söz konusu hesap aynı zamanda bazı fonlarda değerlendirilip nemalanacağından kaybın önleneceği ileri sürülüyor.

BİRİKMİŞ KIDEM TAZMİNATLARI NE OLACAK?

Çalışanların en çok merak ettiği konulardan birisi de biriken tazminatların ne olacağı. Her türlü formülde çalışanların birikmiş kıdem tazminatlarının korunacak. Burada çalışanların yasadan sonraki dönem için fona geçmeleri kendi isteklerine bırakılabilir. İsteyen eski sistemde kalabilecek. Mevcut tazminatların peşin olarak ödenmesi ciddi bir kaynak gerektireceği için işverenler karşı çıkıyor. Yeni işe girenler ise direkt fon ile çalışmaya başlayacak.

İSTİFA EDEN TAZMİNAT ALABİLECEK Mİ?

Kıdem tazminatı fonda birikeceği için artık çalışan ile işveren arasında böyle bir sorun olmayacak. Bu yüzden işten ayrılan bir kişinin fondaki parası kaybolmayacak. O fonu yeni işyerine taşıyabilecek. Burada işverenler kalifiye elemanların tazminat sorunu olmadığı için kolayca işten ayrılabilmelerinin iş barışını bozacağını düşünüyor.

İSTEYEN PARASINI ALABİLECEK Mİ?

Burada henüz bir netlik yok. Ancak işten ayrılanın mevcut durumdaki gibi fondaki parasını çekmesi yani kıdem tazminatını alması isteniyor. Ancak BES sistemindeki gibi 10 yıllık bir süre konulması da gündeme gelebilir.

PRİM ÖDENMEZSE NE OLACAK?

Burada denetim devlette olacak. Böylece işçinin parasının garantisi devlet olacak. Fon güvencesi de sağlanacağı için çalışan açısından bir kayıp olmayacak. Bugün sigorta primleri ödenmediğinde de borçlu işveren kabul ediliyor ve çalışanın prim günleri tescil ediliyor.

MEVCUT DURUM
* Tazminat için 1 yıl bekleniyor.
* Sadece işten atılan alabiliyor.
* Firmalar kaynak ayırmıyor.
* Çalışan tazminatını bilmiyor.
* Kendi ayrılan tazminatı bırakıyor.
* Mahkemeler tazminat dosyası ile dolu.
*Tazminata bir güvence ve katkı yok

REFORM SONRASI
* Her çalışan tazminat alacak.
* Herkesin kıdem tazminatı garanti olacak.
* İşveren her ay ödeme yapacak.
* Çalışan kendi hesabını görebilecek.
* İş değiştiren tazminat hesabını taşıyabilecek.
* İşveren-işçi arasında tazminat sorunu kalmayacak.
*Devlet katkısı ve fon güvencesi olacak.

ASGARİ ÜCRETLİNİN TAZMİNAT HESABI
* Brüt asgari ücret 2.558,40 TL
* Yıllık asgari ücret 30.700,80 TL
* Aylık tazminat primi (% 8,33) 213,12 TL
*Devlet katkısı ( % 25) 53,28 TL
*İşverenin ödeyeceği prim 159,84 TL
* 1 yıllık tazminat 2.558,40 TL



Kaynak: Sabah Gazetesi