Kadınlar 3 Emekli Aylığı Alabilir Mi? / Mustafa İşcan
(21.08.2019)
Değerli okurlar, bugün çift emekli aylığından ve bazı durumlarda kadınların 3 aylık alma hakkından bahsetmek istiyorum...

Değerli okurlar, bugün çift emekli aylığından ve bazı durumlarda kadınların 3 aylık alma hakkından bahsetmek istiyorum ve kimler çift emekli aylığı alabilir konusunu detaylı bir şekilde işleyeceğim. Sosyal güvenlik sisteminde özellikle kadınlara çift maaş hakkı tanınıyor. Çift maaş sadece emeklilere değil, dul ve yetimlere de sağlanan bir haktır. Dul kavramı her ne kadınlar için kullanılsa da erkeklere de dul kalıp 2. bir emekli aylığı bağlanabildiğini belirtmiş olalım. Çoğu kişi, aldığı maaşın kesilebileceği endişesiyle veya bilmediği için ikinci hatta üçüncü maaş hakkını aramıyor. Tabii bu 2 ve 3 maaşları alabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

İster erkek olsun ister bayan emekli hangi sigortalılığa (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) tabi olursa olsun, vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alıyor. Örneğin; kadın SSK emeklisi, eşi vefat etmiş Bağkur emeklisi ise dul aylığı alıyor. Vefat eden eş SSK veya Bağkurlu ise dul emekli eş, maaşın yüzde 50’sini, eş Emekli Sandığı’na tabi (memur) ise maaşın yüzde 75’ini alıyor.

 

 

KADINLAR BAZI DURUMLARDA 3 MAAŞ ALABİLİR

Emekli olan kadının bazen üç farklı emekli maaşı alma hakkı doğuyor. Hatta 01.10.2008 öncesi 3 ayrı eşten dolayı 3 ayrı dul  aylığı alınabiliyordu. 2008 sonrası ise bu kanun değişti ancak bazı durumlarda yine 3 aylık alınabiliyor. Kendi çalışmasından dolayı SSK emeklisi olarak maaş alırken, Bağkur emeklisi kocasının vefatının ardından dul aylığı alan kadın, Emekli Sandığı’ndan emekli olmuş babasının vefatından sonra da yetim aylığı alabiliyor. Yani üç maaşa da hak kazanıyor.

 

DUL YETİM AYLIĞININ ALINMA DURUMLARI

1- Eşini kaybeden bir kişinin erkek veya kadın fark etmez, dul aylığı başka bir evlilik yapana ya da ölene kadar devam eder.

2- Baba veya annesini kaybeden bir erkek, 18 yaşına kadar kesintisiz, öğrenciliği devam ederse 25 yaşına kadar kesintisiz yetim aylığı almaya hak kazanır.

3- Eğer erkek çocuğunun çalışmasına engel olacak bir malul durumu mevcut ise o zaman yaşına bakılmaksızın ömür boyu yetim aylığı alabilir.

4- Baba veya annesini kaybeden bir kız çocuğu, evlenene kadar ve sigortalı bir işe girene kadar yaşı ne olursa olsun ömür boyu yetim aylığı alır. Evlenirse ya da bir işe girerse aylık kesilir. Boşandığında ya da işten ayrıldığında aylık yeniden kendisine bağlanır.



Kaynak: Milli Gazete