Çalışmak İsteyen İşçi Emekliliğe Zorlanamaz / Okan Güray Bülbül
(09.08.2019)
Bir işyerinde, eğer iç yönetmelikle hüküm altına alınmamışsa, çalışanın zorla emekliye sevk edilmesi mümkün değildir...

Bir işyerinde, eğer iç yönetmelikle hüküm altına alınmamışsa, çalışanın zorla emekliye sevk edilmesi mümkün değildir. Böyle bir duruma maruz kalan işçi, işverenin baskısını belgelerle ispat ederek, işe iade davası açabilir.

Soru: Ocak 2019’da emekliliği hak ettiğim an işveren istifa etmemi istedi. Ben işe devam etmek istedim. 20 günlük zorunlu ücretli izine çıkmam istendi. Talebim olmadığı için imza atmadım. Psikolojik baskıyla hemen emekliliğimi istemem ifade edildi. Baskıyı kaldıramadım ve emeklilik dilekçesi verdim. İşveren vekilinin gönderdiği baskı dolu WhatsApp mesajları dahil tüm delilleri topladım. İşyerinde emekli olup, çalışanlar var. İşe iade davası açabilir miyim?

30 GÜNLÜK SÜREYE DİKKAT!

Cevap: İşçinin zorla emekliye sevk edilmesi mümkün değildir. Ancak iç yönetmelik, uygulama esası gibi belgelerle emekliliğe hak kazanmış işçilerin çalıştırılmayacağı hüküm altına alınmışsa bu yönde işlem yapılabilir. Ancak bunun için yazılı bir kural olması ve uygulamanın bütün işçiler için uygulanması gerek. Sizin durumunuzda böyle olmadığı anlaşılıyor. İşverenin baskısıyla işlem yaptığını ortaya koyarak, işe iade davası açabilirsiniz. Dava için fesih tarihinden itibaren 30 günlük sürenin geçmemesi gerek. Süre kaçırılsa bile ayrımcılık iddiasıyla da dava açmanız mümkün. İşyerinde emekliye ayrılmış ancak çalışmaya devam eden kişilerin olduğunu da ispatlamanız gerekecektir.

İKRAMİYE ALABİLİRSİNİZ

Soru: 16 Temmuz 2019 itibarıyla kamudaki görevimden ayrılmak için emeklilik dilekçesi verdim. 23 Temmuz itibarıyla dilekçem SGK’da bekliyor. Bayram parası alabilecek miyim?

Cevap: Bayram ikramiyesinden yararlanmak için bayram ikramiyesinin ödendiği tarihte gelir veya aylık alıyor olmak gerekiyor. Sizin de emekli aylığınız başvurduğunuz tarihi takip eden ay başından itibaren yani 1 Ağustos tarihinden itibaren bağlanacağı için siz de ağustos ayı itibarıyla emekli aylığı alıyor durumdasınız. Dolayısıyla bayram ikramiyesinden yararlanma hakkına sahipsiniz.

EVDE BAKIM PARASI KESİLİR

Soru: Eşim 100\69 engelli, oğlum 100\98 raporlu. İkisi için vakıftan 2.610 TL bakım ücreti alıyorum. Eşim için engelli maaşı başvurusu yapabilir miyiz? (Emre Konuk)

Cevap: Eşinizin engelli aylığı alabilmesi için hanedeki kişi başına düşen gelirin 609,67 TL’nin altında olması gerek. Bu sınırın üzerinde gelir olduğu için eşinizin engelli aylığı alması halinde evde bakım parası alamazsınız.

YAŞ ŞARTI ARANMIYOR, PRİM GÜNÜNÜ DOLDURMAK YETERLİ

Soru: 2006 yılında SSK’lı olarak işe girdim. 2010 yılında ise Göztepe Devlet Hastanesi’nden yüzde 42 engelli raporu aldım. Temmuz ayında 3967 günüm doldu. Ne zaman emekli olurum? (Mehmet Naci Arı)

Cevap: Yüzde 42 engellilik oranı ve 2006’daki ilk kez sigortalılığınız nedeniyle emeklilik için 4400 prim günü ve 20 yıl sigortalılık şartlarına tabisiniz. Engelli emekliliğinde yaş şartı olmadığı için 20 yıl ve 4400 prim gününü sağladığınızda aylık bağlatabilirsiniz. 29 Aralık 2026’da 4400 prim gününüzü tamamlamış olursanız, hemen aylık bağlatabilirsiniz.



Kaynak: Akşam Gazetesi