Yabancı Bakıcıda Kaçağa Af Yok / Arif Temir
(20.03.2018)
Günümüzde ucuz ve nitelikli işgücüne duyulan ihtiyaç artmaktadır. Ülkemizde de ev hizmetlerinde yabancı uyrukluların çalıştırılmasına ihtiyaç duyuluyor. Her ülke yabancı çalıştırma konusunda...

Günümüzde  ucuz ve nitelikli  işgücüne duyulan ihtiyaç artmaktadır. Ülkemizde de  ev hizmetlerinde yabancı uyrukluların çalıştırılmasına ihtiyaç duyuluyor.  Her ülke yabancı çalıştırma konusunda çeşitli kriterler getirmektedir.  Ülkemizde yabancının çalıştırılabilmesi için  yabancı çalıştıracak işverenlerin ve yabancıların  uymaları gereken bazı kurallar var. (Geniş Bilgi İçin Bakınız. Arif Temir, Türkiye’de Yabancıların Çalışma İzinleri, Yaklaşım Yayınları, Ankara 2015) 

Evde yabancı uyruklu birisinin bakıcı olarak çalıştırılabilmesi için yaşlı ve hasta bakımı ile küçük çocuğun bulunması gerekiyor. Buna göre evde yabancı çalıştıracak hastaların bakım gerektirecek hastalığının bulunduğunun sağlık raporu ile belgelenmesi gerekiyor. Ciddi bakım gerektirenhaller dışında erkek yabancılara konutlarda çalışma izni verilmiyor. 

Yurtdışından başvuru 

Yukarıda belirtilen koşulları sağlayan yabancılalar ilk çalışma izni başvurularını bulundukları ülkelerdeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarına yapacaklar.  Konsolosluklar, çalışma izin talebine ilişkin olabilecek değerlendirmeleri ile birlikte bu başvuruları doğrudan Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına  iletirler. 

Yurt içinden, sadece en az altı ay süreli ikamet tezkeresi almış ve bu süresi sona ermemiş olan yabancılar veya bunların işverenleri, başvurularını doğrudan Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yapabilecekler.Başvuruların e-devlet sistemi üzerinden elektronik imza ile yapılması gerekiyor. 

 İkamet tezkeresi olmayıp turist vizesi ile Türkiye’de bulunanlar çalışma izin başvurularını uyruğunda oldukları ülkelerdeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarına yapacaklar. 

KEP hesabı zorunlu 

26 Şubat 2018 tarihinden itibaren yurtiçinden ve yurt dışından yapılacak her türlü çalışma izin başvurusunda ilgili işverenin/bakıcı çalıştıracak kişinin, elektronik tebligata elverişli kayıtlı elektronik posta (KEP) hesabının bulunması gerekiyor. Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) hakkında detaylı bilgiye www.btk.gov.tr internet adresinden ulaşılabilinir. 

5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında yabancıların çalışma izin başvuruları elektronik imza ile e-devlet sistemi üzerinden yapılacak. Bakanlığa kağıt  ortamında herhangi bir belge verilmeyecek/gönderilmeyecek. 

Çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıranlara her bir yabancı için  7.130 TL, çalışma izni olmaksızın bağımlı çalışan yabancı bakıcıya  2.851 TL para cezası uygulanıyor. Bu cezayı ödemek yerine  bir yabancı bakıcıya çalışma izni alıp  615,20TL harç  ödeyerek çalıştırmak daha avantajlı. İzin alarak yabancı bakıcı çalıştırmanın maliyeti daha düşük. Ayrıca kaçak yabancı  bakıcı çalıştıranlara cezanın yanı sıra  sınır dışı edilen yabancı bakıcının  bütün masrafları da ödettiriliyor. 

İkamet sayılır  

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğünce verilen çalışma izinleri  aynı zamanda ikamet tezkeresi yerine geçiyor. Çalışma izni alınmış olan bakıcılar için ayrıca ikamet tezkeresi alınmasına gerek bulunmuyor. 

Yurtiçinden yapılan başvurularda başvurunun onaylanmasına müteakip 30 gün içinde, yurtdışından yapılan başvurularda ise yabancının yurda giriş tarihinden itibaren 30 gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna(SGK) sigorta girişinin yapılması gerekiyor.Yabancı uyrukluların SGK işe girişlerinde farklı bir yöntem uygulanmıyor. 



Kaynak: G