İşverenlere Güvenilir Yol Haritası / İsa Karakaş
(24.05.2018)
SGK, işverenlerin ve sigortalıların hangi prim teşvikleri kapsamına girdiğini kontrol etmelerine imkan sağlayan ‘Potansiyel Teşvik Sorgulama’ ekranını işletime açtı. Böylece geriye dönük...

SGK, işverenlerin ve sigortalıların hangi prim teşvikleri kapsamına girdiğini kontrol etmelerine imkan sağlayan ‘Potansiyel Teşvik Sorgulama’ ekranını işletime açtı. Böylece geriye dönük faydalanmadığınız teşvik olup olmadığını tek kuruş kaptırmadan en güvenli şekilde kendiniz sorgulayabilirsiniz.

Devlet, işsizliği azaltmak, mesleği olmayanlara yeni işler kazandırmak, işverenleri ve üretimi desteklemek amacıyla çok sayıda teşvik programını uygulamaya koydu. 
Ancak bu teşvik ve destek uygulamaları maalesef mevzuat boşluklarından faydalanan ve kendilerini sosyal güvenlik uzmanı diye tanıtan bazı şarlatanlar tarafından istismar ediliyor.

TEŞVİK KARMAŞASI YAŞANIYOR

SGK’nın uzun yıllardır farklı şartlar ihtiva eden çok sayıda teşvik uygulaması da maalesef işverenlerde kafa karışıklığına yol açıyor. 
Bu nedenle çoğu işveren hakkı olduğu halde bazen bu teşviklerden yararlanamıyor ya da daha cazip teşvik yerine daha az kârlı teşvikleri tercih edebiliyor.

Bu durum piyasada “çantacı” diye tabir edilen, aslında SGK ile yakından uzaktan ilgisi bulunmayan ve kendilerini sosyal güvenlik / SGK uzmanları diye tanıtan birçok şarlatanın türemesine yol açtı. Ne yazık ki, birçok işveren de bunların gerçek uzman olup olmadığını sorgulamadan tüm işyeri bilgilerini kaptırıyor.

İşverenleri kapı kapı dolaşarak SGK’dan geriye dönük büyük paralar tahsil edeceklerini, ancak bu paranın bir kısmını kendilerinin alacağını söyleyen sahte uzmanların elinde, gerçeği yansıtmayan, birbirinden farklı sonuçlar çıkaran programlar bulunuyor. Bütün bu olgular, işverenlerin kafasını daha da karıştırıyor.

GERİYE DÖNÜK TEŞVİKLER

Geriye dönük teşvikten yararlanma ile ilgili 2015 yılında çıkarılan SGK Genelgesi, norm hiyerarşisi bağlamında yasal boşluğu dolduramayınca SGK, nihayet yasal düzenleme yaptı. 
21 Mart 2018 tarih ve 7103 sayılı kanun ile önceki dönemlere ilişkin olmak üzere tüm şartları sağladığı halde prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanmamış ya da önce yararlanılan prim teşviki, destek ve indirimlerin değiştirilmesine yönelik talepte bulunan işverenlere bir ay içinde kuruma başvurma imkanı tanındı. İşverenler böylece yararlanamadıkları prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanabilecek veya yararlandıkları prim teşviki, destek ve indirimleri başka bir prim teşvik, destek ve indirimi ile değiştirebilecek.

Sorun cevaplayalım: isakarakas@hotmail.com

TEŞVİK SORGULAMA HİZMETTE

SGK, işverenlerin ve sigortalıların hangi prim teşvikleri kapsamına girdiğini kontrol edebilmelerine imkan sağlayan “Potansiyel Teşvik Sorgulama” ekranını işletime açtı. Böylece faydalanmadığınız teşvik olup olmadığını tek kuruş kaptırmadan en güvenli şekilde kendiniz sorgulayabilirsiniz. 
Söz konusu ekrana www.sgk.gov.tr adresinden erişilebilir.

İŞYERİ BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞMAYIN

SGK’nın her bir işyeri için vermiş olduğu SGK numarası, işverenlerin ve personelinin tüm önemli bilgilerini, hatta ticari sırlarını kapsıyor. Kapınız tanımadığınız kişiler tarafından çalındığında ve vaad ettikleri büyük paralara inanıp işyeri bilgilerinizi bu kişilere verdiğinizde işyeriniz bile elinizden gidebilir. Sizden habersiz işlenecek sahte sigorta ve dolandırıcılık sayesinde hapse bile girebilirsiniz. Diğer yandan, SGK sistemine giren kötü niyetli kişiler işverenlerin ve çalışanların yanı sıra SGK’nın da çok kritik bilgilerine ulaşabilir.

İŞTE SGK TEŞVİKLERİ

  • 5 puanlık prim indirimi
  • Bakanlar Kurulu Kararı’na istinaden Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da öngörülen sigorta primi işveren hissesi desteği
  • İlave 6 puanlık prim indirimi
  • İşsizlik ödeneği almaya hak kazanmış olanları çalıştıran işverenlere yönelik prim indirimi
  • 4447 sayılı kanunun geçici 10’uncu maddesi ile özel sektör işverenlerine yönelik prim indirimi
  • İşbaşı eğitim programlarını tamamlayanları işe alan özel sektör işverenlerine yönelik prim indirimi
  • Engelli sigortalıların istihdamına ilişkin prim teşviki
  • Ar-Ge Kanunu kapsamındaki prim teşviki
  • Kültür Yatırımları ve Girişimcilerini Teşvik Kanunu prim teşviki
  • KHK teşviki ile asgari ücret üzerinden tüm primlerin devlet tarafından karşılanması desteği
  • 6111 sayılı kanun kapsamında genç ve kadın çalıştıranlara yönelik teşvikler 
    • Torba Kanunla yürürlüğe konan ve konacak olan teşvikler


Kaynak: İto