Yanlış Meslek Koduna Bu Aydan İtibaren Ceza Kesilecek
(08.08.2020)
İş yeri işlemlerinde kolaylık sağlamak, kayıt dışı istihdamla çapraz mücadele ve istihdam üzerindeki formalitelerin...

İş yeri işlemlerinde kolaylık sağlamak, kayıt dışı istihdamla çapraz mücadele ve istihdam üzerindeki formalitelerin azaltılması amacıyla vergi kanunlarına göre maliyenin ilgili birimlerine verilen muhtasar beyanname ile her ay SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgeleri, ‘Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi’ adı altında tek bir belgede birleştirilerek seçilen illerde kademeli olarak uygulanmaya başlamıştır.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin ilk olarak 2017 yılında ülke çapında yürürlüğe girmesi öngörülmüştü. Ancak bu tarihten itibaren kademeli olarak bazı iller pilot il seçilerek uygulanmaya başlamış, diğer illerde uygulanması ise sürekli ertelenmiştir.

En son olarak 1 Temmuz 2020 günü tüm ülke genelinde uygulanması planlanmıştı. Uzun süre yetkililerden ses çıkmayınca ayrıca pandeminin de hâlen devam etmesi nedeniyle tekrar erteleme olup olmayacağı başta muhasebeciler ve iş yeri işlemelerini yürütmekte olanlar tarafından merak ediliyordu. Konuyla ilgili nihayet SGK’dan açıklama geldi.

Ülke genelinde verilmesi zorunlu hâle geldi

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ilk defa Kırşehir ilindeki işverenler için 01.06.2017 tarihinden itibaren uygulanmaya başlamıştır. Bu ilimizin ardından;

  • Amasya, Bartın ve Çankırı illerindeki işverenler için 01.01.2018,
  • Bursa, Eskişehir ve Konya illerindeki işverenler için 01.01.2020

tarihinden itibaren uygulanmaya başlamıştır.

Türkiye genelinde Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulamasına 01.07.2020 tarihinden itibaren geçilmesi ile birlikte yaklaşık 3 yılı bulan süreç tamamlanmış olacaktır. Böylece artık her ay SGK’ya ayrı Maliye’ye ayrı belge vermek yerine tek belge beyan edilmesi yeterli olacaktır. Bu durum iş dünyasında SGK ve Maliye’nin zorlu nikâhı olarak espiri konusu olmuştur.

Hemen belirtelim temmuz dönemine ilişkin bildirimlerin 26.08.2020 tarihine kadar yapılması gerekmektedirAksi taktirde idari para cezası uygulanacaktır.

Yanlış meslek koduna bu aydan itibaren ceza kesilecek

Bu temmuz ayından itibaren Türkiye genelinde Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulamasına geçilmesi ile birlikte aynı zamanda sigortalıların meslek adı ve kodu bilgilerinin gerçeğe uygun olarak bildirilip bildirilmediği yönünden sistem üzerinden kontrolü de yapılacaktır.

Ücretler ile ilgili kayıt dışılığın önüne geçilmesi amacıyla meslek kodu uygulaması yürürlüğe konmuştur. Meslek Kodları Uluslararası Çalışma Örgütünün ISCO 08 Standartlarına göre belirlenen meslek listesi olup, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından sürekli güncellenmektedir. Bu uygulama ile bir iş yerinde öğretmenin öğretmen, muhasebecinin muhasebeci, avukatın avukat olarak çalıştığı meslek kodundan tespit edilebiliyor ve meslek ücret ilişkisi kurulabiliyor. Buna göre fiilî çalışılan mesleğe ilişkin aylık Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde uluslararası standartlarla belirlenen meslek kodunun girilmesi uygulaması 1 Ocak 2018’den itibaren zorunlu hâle getirilmişti.

Buna göre işverenler çalıştırdıkları işçileri, iş yerlerinde fiilen hangi işi yapıyorlarsa o işe uygun meslek kodlarını ve adını gerçeğe uygun olarak bildirmeleri gerekmektedir.

1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giren söz konusu beyanname ile birlikte yapılacak olan bildirimlerde sigortalıların meslek adı ve kodu bilgilerinin gerçeğe aykırı bildirdiği tespit edilen iş yerleri için, meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen her bir sigortalı başına ayrı ayrı idari para cezası uygulaması da başlatılmış bulunmaktadır.

Bu nedenle bütün işverenlere tavsiyemiz bu ay verilmesi gereken Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde sigortalıların iş yerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek ad ve kodlarını bildirmek yönünde olacaktır. Yanlış bildirim yapılmış ise yanlıştan bir an önce dönmek işverenin lehine olacaktır.

“İlim 3 şeydir: Zikreden dil, şükreden kalp, sabreden beden…” Şemsi Tebrizi



Kaynak: İsa Karakaş / Türkiye Gazetesi