Prim Borcu Olana Ücretsiz Tedavi Hakkı Geldi / Ahmet Arıcan
(03.10.2015)
Değerli okurlar, bilindiği üzere, esnaf ve tarım çalışanı olan Bağ-Kur’lularının, hastanelerde tedavi olunması, eczanelerden ilâç alınması gibi sağlık yardım hakları alabilmelerinin şartı...

 Değerli okurlar, bilindiği üzere, esnaf ve tarım çalışanı olan Bağ-Kur’lularının, hastanelerde tedavi olunması, eczanelerden ilâç alınması gibi sağlık yardım hakları alabilmelerinin şartı, SGK’ya 60 günden fazla prim borçlarının bulunmamasıdır.

Sosyal güvencesiz kaldıkları tarihlerde, gelir testi yaptırarak, gelir testi sonucu G1, G2 ve G3 çıkan ve bu sebeple genel sağlık sigortalısı olan kişilerin de, SGK’dan sağlık yardımı alabilmelerinin şartı da, Bağ-Kur’lular gibi, SGK’ya 60 günden fazla prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının olmamasıdır. 

1 Ekim 2015 tarihli mükerrer sayılı Resmî Gazetede 2015/8106 nolu Bakanlar Kurulu kararı yayınlanmıştır.

Söz konusu bakanlar kurulu kararına göre, Bağ-Kur sigortalılarından prim borçları olanlar ile genel sağlık sigortalılarından (G1, G2 ve G3 sigortalıları) SGK’ya prim borçları olanlar, 1 Ekim 2015 tarihi ile 31.12.2015 tarihleri arasında, sağlık ocakları, aile hekimlikleri, devlet hastaneleri gibi sağlık bakanlığının bütün sağlık tesisleri ile devlet üniversitesi hastanelerinde, prim borçları olup olmadığına bakılmadan, ücretsiz bir şekilde tedavi ve sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerdir. 

Ayrıca, bu kişilerin, yani borçlu Bağ-Kur’lular ile borçlu genel sağlık sigortalılarının bakmakla yükümlüsü durumunda olan eş, çocuk, ana ve babaları da, sağlık hizmeti alıp tedavi olabileceklerdir. 

Ancak, bahse konu prim borcu olup olmadığına bakılmadan, sağlık hizmeti alma imkânı yalnızca Türk vatandaşı olan Bağ-Kur’lular ile genel sağlık sigortalılarına tanınacaktır. Yabancıların böyle bir hakkı yoktur. 

Temennimiz, üç aylık geçici bir süreyle borçlu Bağ-Kur’lulara ve borçlu genel sağlık sigortalılarına getirilen bu imkânın her zaman geçerli hale gelmesidir. Çünkü, zaten Bağ-Kur’lulardan, sağlık yardımı alsa da, almasa da, prim borcu sıfırlanmadan emekli edilmemektedir. 

Eşinden ayrılan ve geliri olmayan kadına aylık bağlanabilir mi?

Soru: 20 Haziran 1965 doğumlu, eşinden ayrılan ve hiçbir geliri ve sosyal güvencesi olmayan kadın, sosyal güvenlik kurumundan nasıl yararlanır? Nereye başvurması gerekir?Şenol KAYA

Cevap: Örf ve âdetlerimize uygun olarak, ihtiyaç sahiplerine çeşitli sosyal yardımlar yapılmaktadır. Bunlardan biri de ihtiyaç sahibi dul kadına “Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı” çerçevesinde yapılan yardımdır.

Eşi vefat etmiş, sosyal güvencesi olmayan ve ihtiyaç sahibi kadınlara talepleri halinde, iki ayda bir, “500 TL” ödeme yapılmaktadır. Eşi vefat etmiş dul kadın, bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurması halinde, vakıfça yapılacak kontrol ve inceleme sonucunda aylık bağlanmakta. Ve genel sağlık sigortasına aktivasyonu yapılarak sağlık yardımı da alabilmektedir. Fakat eşinden ayrılan kadın aynı haklardan yararlanamıyor. 



Kaynak: Yeni Asya