Engelliye Bakım Parasında ‘Kan Bağı ve Ortak Ev’ Şart / Okan Güray Bülbül
(18.01.2018)
Evde bakım parası için gelir sınırı şartı var. Bu sınır da kişi başına 967 lira. Ayrıca engelliye bakan kişiyle engelli arasında kan bağı bulunması ve engelliye bakan kişinin engelliyle aynı...

Evde bakım parası için gelir sınırı şartı var. Bu sınır da kişi başına 967 lira. Ayrıca engelliye bakan kişiyle engelli arasında kan bağı bulunması ve engelliye bakan kişinin engelliyle aynı adreste ikamet etmesi de şart.

5 SORU CEVAP

Soru: Eşimin babaannesine engelli raporu çıkardım yüzde 95. Bakıcı maaşı almak istiyorum. Eşimin sigortası var ve aylık 1.050 TL alıyor ama üzerine başkasına ait vergi levhası var bu yüzden bakıcılığınız onaylanmadı diyorlar. Ne yapmam gerekiyor?

Cevap: Evde bakım parası için çalışmama şartı yok, ancak gelir sınırı şartı var. Bu sınır da kişi başına 967,27 TL. Evde bakım parası alınabilmesi için engelliye bakan kişiyle engelli arasında kan bağı bulunması şartı var.

BAŞVURU YAPIN

Ayrıca engelliye bakan kişinin engelliyle aynı adreste ikamet etmesi zorunluluğu da var. Bu kriterler sağlanıyorsa başvuru yaparak evde bakım parası alabilirsiniz.

 

2- İş Kanunu’nda ‘refakat’ izni yok

Soru: Babam iki gündür hastanede. Refakatçi kalmak için rapor istedim ve izin talep ettim. İşveren vermedi. Kıdem tazminatımı alarak işten ayrılabilir miyim?

Cevap: İş Kanunu’nda işçiye refakat izni verileceğine dair bir hüküm yok. İşveren kendi inisiyatifiyle izin verebilir. İşçinin refakatçi raporu alması da bu durumu değiştirmez. Bu şekilde izin alamadınız diye işten ayrılırsanız mahkeme yoluyla da kıdem tazminatınızı alamazsınız.

3- En az % 50 engellilik oranı

Soru: Annem, nenemin bakım parasınıve dul aylığını alıyor. Babam da üç aylık engelli maaşı alıyor. Yüzde 60 engelli raporu var. Evde 4 kişiyiz, 4.500 TL kira ödüyoruz senede. Çalışan yok. Ben de öğrenciyim. Babam için bakım parası alabilir miyiz? 

Cevap: Evde bakım parası alınabilmesi için üç şart var. Engelli kişinin en az yüzde 50 ve üzerinde engelli olması gerekir. Engellinin bakıma muhtaç olması ve bu durumun tespit edilmiş olması gerekir. Üçüncü olarak da kişi başına düşen gelir.

4- Kardeşler hak sahibi değil

Soru: Üç ay önce amcamız çalıştığı gemi kılavuzluk firmasında mesai saatleri içerisinde vefat etti. Hiç evlenmedi. Kanuni mirasçıları olarak iki abi ve bir kız kardeş var. Bunlar SGK'nın toplu ödemesine hak sahibi olabilirler mi?

Cevap: Ölen kişinin primlerinin geride kalan hak sahiplerine yetmemesi halinde yine hak sahiplerine yapılır. Ancak kardeşler sosyal güvenlik anlamında hak sahibi değildir. Bu nedenle abi ve kız kardeşin ölüm toptan ödemesi alması mümkün değildir.

5- Tazminatla çıkarılabilir

Soru: 7 yıl bir bankada özel güvenlik olarak çalıştım. 2015’te çıkarıldım. İş mahkemesinde geri işe dönüşü kazandım. Banka 19 bin TL tazminatımı yatırdı, işe almadı. Tekrar mahkeme kararıyla işime dönüp kadrodan faydalanabilir miyim?

Cevap: İşveren tazminatını ödeyerek işçiyi işe geri almayabilir. Sizin durumunuzda da böyle olmuş. Dolayısıyla tekrar dava açmak gibi bir durum söz konusu olamaz. Zaten davayı kazanmışsınız ve işveren sizi işe başlatmayarak tazminat ödemeyi tercih etmiş.



Kaynak: Akşam Gazetesi