Etkin Bir Çalışma Düzeni Kurulabilir
(13.10.2020)
Pandemi döneminde uzaktan ve esnek çalışma modeline geçen işyeri sayısı artmaya devam ediyor. Doğru ve sağlıklı bir...

Pandemi döneminde uzaktan ve esnek çalışma modeline geçen işyeri sayısı artmaya devam ediyor. Doğru ve sağlıklı bir modelle yönetilen süreçlerde çalışanlar arasında bulaş riski azalırken, verimlilik de yükseliyor.

Okulların açılmasıyla birlikte çocuk sahibi çalışanlar için bulaş riski artacak. Bu durum nedeniyle işyerlerinde de koronavirüsün yayılma riski söz konusu. Kamu-özel fark etmeksizin bütün işyerlerinde imkanlar elverdikçe uzaktan çalışma sürdürülmeli. Bu sayede işyerlerinde işçilerin sağlığının korunması mümkün olabilir. Pek çok işyerinde uzaktan ve esnek çalışma modelleri uygulanıyor. İşyerinin niteliğine göre esnek çalışmanın biçimi değişiyor. Bazı işyerlerinde çalışanların aynı ortamda bulunma sürelerinin azaltılması için ‘kayan mesai süreleri’ uygulanıyor, bazı işyerlerinde uzaktan çalışma etkin bir şekilde uygulanıyor, bazılarında ise dönüşümlü vardiya sistemi benimseniyor.

HIZLA YÜKSELİYOR

Esnek çalışma, uzunca bir süredir gündemde. Özellikle çok uluslu şirketlerde de geniş bir biçimde uygulanıyordu. Ancak özellikle geleneksel bakış açısına sahip işverenlerin işyerlerinde ve aile şirketlerinde esnek çalışmaya bakış olumlu değildi. Fakat koronavirüs salgını bu süreci neredeyse zorunlu hale getirince esnek çalışmanın uygulandığı işyeri sayısı hızla arttı. Mart-haziran döneminde yaşanan tecrübeler gösterdi ki, özellikle bazı işyerlerinde uzaktan çalışma verimliliği getiriyor.

‘KAYTARMA’ DEĞİL

Diğer yandan işlerin net bir şekilde paylaşıldığı ve sorumlulukların belli olduğu durumlarda neredeyse uzaktan çalışmanın daha verimli olduğunu söylemek de mümkün. Bu nedenle uzaktan çalışmanın işçinin ‘kaytarması’ anlamına gelmediği ortaya çıktı. Ancak işverenlerin uzaktan çalışmaya yönelik algısının değişmesi zaman alacaktır. Bu algının değişmesi için işyerinde uzaktan çalışmaya ilişkin yazılı ve net bir model oluşturulması çok önemli. Bu sayede uzaktan çalışan işçi de iş güvencesiyle ilgili sorun yaşamayacağını hissedecektir.

KURALLARI NET BİR ŞEKİLDE ANLATIN

İşverenlerin uzaktan çalışan işçinin kaytardığına dair algısının arkasında işçinin işini evinden yürütüyor olması geliyor. Bu nedenle uzaktan çalışmanın etkin bir şekilde sürdürülebilmesi için kurallar net bir şekilde konulmalı. Örneğin işçinin bilgisayarının hangi saatlerde açık olacağı, telefonu hangi saatler içerisinde cevaplayacağı net bir şekilde belirlenirse işçi uzaktan çalışmayı daha rahat planlar.

ETKİN BİR ÇALIŞMA DÜZENİ KURULABİLİR

Etkin bir esnek çalışma mekanizmasının hayata geçirilmesi bulaş riskini azaltacağı gibi verimliliği de üst seviyeye çıkaracak. Bir çalışanın virüse yakalanması halinde işyerinden uzak kalacağı süre en az 21 gündür. Temaslı bir çalışanın işyerinden uzak kalacağı süre ise 15 güne kadar uzayabiliyor. Bu nedenle çalışanların sağlıklı bir modelle uzaktan çalışmaya devam ettirilmesi işverenler açısından verimliliğin artması anlamına gelecektir. Diğer yandan daha etkin bir çalışma düzeninin kurulmasıyla uzaktan çalışmanın verimliliği de artırılabilir. Ayrıca yalnızca uzaktan çalışmanın değil, telafi çalışmasının, kayan mesai sürelerinin, dönüşümlü vardiya düzeninin kurulmasıyla bu sürecin geçirilmesi çok önemli. 



Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi