Teşvik Belgesi İşlemleri Elektronik Ortama Aktarılıyor / Recep Bıyık
(22.06.2018)
Yatırımların teşvikine ve yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Hem mevzuatta önemli düzenlemeler, hem de uygulamada önemli iyileştirmeler yapılıyor...

Yatırımların teşvikine ve yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Hem mevzuatta önemli düzenlemeler, hem de uygulamada önemli iyileştirmeler yapılıyor. Son gelişme, teşvik belgesi iş ve işlemlerinin elektronik ortama taşınması için yapılan düzenlemeler oldu. 2 Temmuz 2018 tarihinden sonra yapılacak başvurulara istinaden düzenlenecek teşvik belgelerine ilişkin iş ve işlemler artık elektronik ortamda yapılacak. Uygulamanın yatırımcılara büyük kolaylık sağlayacağını, uygulamayla ilgili birçok sorunu çözeceğini düşünüyorum

Düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı

31 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan bir tebliğ ile elektronik ortamda yatırım teşvik belgesi işlemleri için, yatırımcılar adına işlem yapacak kullanıcıların yetkilendirilmesi usul ve esasları belirlendi. 10 Haziran 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan bir tebliğ ile de teşvik belgesi başvuru, alma ve kapama işlem ve prosedürleriyle ilgili değişiklikler yapıldı. Böylece uygulamanın yasal alt yapısı tamamlanmış oldu.

Teşvik belgesine başvuru

Düzenlemenin yürürlüğe gireceği 2 Temmuz 2018 tarihinden itibaren teşvik belgesi başvuruları; kullanıcı aracılığıyla, elektronik ortamda, Ekonomi Bakanlığına yapılacak. Yatırımın yapılacağı yerdeki yerel birimlere başvuru seçeneği kaldırılıyor.

Burada geçen kullanıcı, yatırımcıdan istenen bilgileri, Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemi (E-TUYS) aracılığıyla yatırımcı adına ilgili genel müdürlüğe bildirmek üzere yetkilendirilmiş kişileri ifade ediyor.

Teşvik belgesi başvuru şekli

Teşvik belgesi başvuruları;
- Kullanıcılar tarafından E-TUYS uygulamasında yer alan tanımlı alanlar doldurularak
ve
- İstenen belgeler E-TUYS üzerinden elektronik ortamda yüklenerek,
yapılacak.

Başvuruda aranacak belgeler

Gördüğüm kadarıyla istenen bilgi ve belgelerde önemli bir değişiklik yok. Kâğıt ortamında alınan belge ve bilgilerin elektronik ortamda sisteme girilmesi isteniyor. Bunun yanında;
- Kâğıt ortamında başvuru dilekçesine, imza sirkülerine ve yatırım bilgi formu uygulamasına son veriliyor,
- Dört yüz lira tutarındaki başvuru ücreti yine isteniyor.

İthal makine ve teçhizat listesi

Tebliğde yapılan değişiklikle,

- Teşvik başvurusunda aranacak belgeler arasından makine ve teçhizat listesi çıkartılıyor,

- Makine ve teçhizat teminlerinde, alınacak her bir makine ve teçhizat için, alımdan önce kullanıcı tarafından E-TUYS üzerinden işlem başlatılması uygulaması getiriliyor.

Tebliğde yapılan düzenlemeye göre;

- Makine ve teçhizat listelerine ilişkin değişiklik talepleri için Ekonomi Bakanlığına başvurulacak, ancak listelerde her bir makine ve teçhizat için belirtilen miktarın aşılmaması şartıyla, listede belirtilen tutarın üzerinde veya altında kalan alımlarda liste tadilatı yapılmaksızın doğrudan işlem yapılabilecek,

- Makine ve teçhizat alımları dışında kalan yatırım harcamalarının (bina-inşaat, arsa-arazi, yardımcı makine ve teçhizat vb.), gerçekleşmesi sonrasında, kullanıcılar tarafından E-TUYS üzerinden kaydı gerçekleştirilecek.

Tamamlama vizesi

Tamamlama vizesi başvuruları elektronik ortama taşınıyor. Tamamlama vizesinin yapılması için, E-TUYS uygulamasında yer alan tanımlı alanların doldurulması ve istenen bilgi ve belgelerin E-TUYS üzerinden elektronik ortamda yüklenmesi gerekiyor.

Kaldırılan form ve belgeler

İşlemlerin elektronik ortama aktarılması ve istenen bilgi ve belgelerin elektronik ortamda bilgi girişi yapılarak alınması nedeniyle, yürürlükte olan 2012/1 sayılı Tebliğ'in ekinde yer alan bazı form ve listeler ile yatırım tamamlama vizesi için istenen bazı belgeler kaldırılıyor. Bu çerçevede örneğin; “Teşvik belgesi müracaat formları” ve “Yatırım takip formu” kaldırılıyor.

Düzenleme 2 Temmuz 2018 sonrası başvurular için yürürlükte

Yukarıda özetlenen düzenleme 2 Temmuz 2018 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu tarihten önce yapılan başvurulara istinaden düzenlenen teşvik belgelerine ilişkin iş ve işlemler halen yapılan şekliyle, kâğıt ortamında sonuçlandırılacak.



Kaynak: Dünya Gazetesi