Yanlış Zamanda Atılan Bir ‘Tweet' İşinizden Edebilir
(06.05.2021)
Çalışanlar sosyal medya paylaşımlarına çok dikkat etmeli. Hasta olduğunu söyleyip, gezi fotoğrafı atan ya da gizli...

Çalışanlar sosyal medya paylaşımlarına çok dikkat etmeli. Hasta olduğunu söyleyip, gezi fotoğrafı atan ya da gizli ve hassas konularda paylaşım yapan çalışanlar işinden olabilir. Üstelik tazminatları da yanabilir.

Sosyal medya kullanımı bütün dünyada hızla artıyor. Ancak sosyal medyanın çalışanlar tarafından dikkatli kullanılması gerekiyor. Aksi taktirde atılan bir tweet, bir Instagram hikayesi işsiz kalınmasına neden olabilir. Sosyal medya bu kadar etkin değilken çalışanlar hasta oldukları için işyerinden izin alıp sevgilileriyle dışarı çıktıklarında 'Aman müdürümle karşılaşmayım' endişesi yaşardı. Hasta olduğu için işyerinden izin alan çalışan aynı gün Instagram'da hikaye paylaşarak şehir dışında küçük bir yürüyüş yaptığını ifşa ederse zor duruma düşebilir. Böyle bir durumda işveren çalışandan savunmasını isteyebilir.

TAZMİNAT DA YANAR

İş sözleşmesine ek olarak imzalatılan talimatnameler ve disiplin yönetmelikleri çalışanın o işyerindeki akıbetini belirliyor. Disiplin yönetmeliğinde çalışana bu tip durumlarda uyarı verilmesi kararlaştırılmışsa çalışan uyarı alıyor. Eğer çalışan aynı yıl içerisinde birden fazla uyarı almış ise işverenin çalışanın iş sözleşmesini feshetme hakkı doğabilir. Bu şekilde işinden kovulan bir çalışan ne yazık ki, kıdem tazminatı da alamayacaktır. Diğer yandan iş ilişkisinin sürdürülemez hale gelmesine neden olabilecek paylaşımlarda savunma alınması veya bu yönde bir sözleşme maddesinin bulunmasına gerek olmaksızın iş sözleşmesi işveren tarafından feshedilebilir.

MEMUR İÇİN DE GEÇERLİ

Buna benzer durumlar memurlar için de geçerli. Memurlar bazen izin almaksızın amirlerinden habersiz olarak işe geç geliyor veya hiç gelmiyorlar. Mesai saatlerinde amirinden izin almaksızın işyerinde olmadığı tespit edilen bir memur hakkında gerekli işlem başlatılacaktır. Böyle bir durumda atılacak bir tweet pahalıya mal olabilir. Memurun görev yerinde olmadığı atılacak bir tweet yapılacak bir paylaşımla tespit edildiğinde memurun başı ağrıyabilir.

GİZLİLİĞİ İHLAL EDEN YANDI!

Sosyal medya paylaşımlarının hassas olduğu bir diğer nokta, paylaşımların içeriği. Örneğin, bir çağrı merkezi çalışanı muhatap olduğu müşterinin kişisel bilgilerini içeren bir paylaşımda bulunduğunda işveren bilgi gizliliğini ihlal etmesi nedeniyle çalışanı işten çıkarabilir. Bu durumda da, çalışan kıdem tazminatını alamayacaktır. Bu tip örnekler çalışma hayatında son dönemlerde çok sık görülmeye başlandı. Müşterinin kişisel bilgileriyle dalga geçen, fotoğrafını paylaşıp tehditvari paylaşımlar yapan çalışanların iş sözleşmelerinin feshedildiğini gördük.

SİYASİ PAYLAŞIMLAR DAVA KONUSU OLABİLİR

Cep telefonu kullanmaması gereken yerlerde çektiği fotoğrafı paylaşan, işyerinde çalıştığı konular hakkında gizli kalması gereken bir bilgiyi sosyal medyadan yayan bir çalışanın iş sözleşmesinin feshi tazminatsız gerçekleştiği gibi bu konuda açılacak davaların işçi lehine sonuçlanması çok zor olacaktır. Sadece çalışanlar değil, ırkçı, hakaret içeren paylaşımlar nedeniyle herkes bu tarz bir davanın tarafı haline gelebilir. Sosyal medya paylaşımlarında hassas davranmak gerekiyor.



Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi