Ücret Miktarının İspatı / Didem Okur
(17.12.2018)
■ SORU: Çalıştığım fabrikada vardiya sorumlusu olarak 3.5 yıldır görev yapmaktayım. Maaşım 3.150 TL ve ek olarak evli asgari geçim indirimi alıyorum. Fakat çalıştığımız fabrika maaş bordrolarımızı...

■ SORU: Çalıştığım fabrikada vardiya sorumlusu olarak 3.5 yıldır görev yapmaktayım. Maaşım 3.150 TL ve ek olarak evli asgari geçim indirimi alıyorum. Fakat çalıştığımız fabrika maaş bordrolarımızı 2.000 TL üzerinden gösteriyor. Çalışma saatlerimiz ise gündüz 11, gece 13 saat olmak üzere iki vardiya şeklindedir ve 15 günde bir vardiya değişimi yapılıyor. Sizce çalıştığımız ücret ve saatler normal mi? Bu konuda ben tazminat ve haklarımı tam olarak nasıl alabilirim?

İşverenlerin sigorta primini banka kanalı ile yaptıkları ödeme üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirdiği. gerçekte ücretin bankaya yatırılandan yüksek olduğu. aradaki farkın işçiye elden ödendiği olguları ile sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Ücretin miktarını ispat etmekle işçi yükümlüdür. Ücret bordroda gösterilenden fazla ise işçi, bu farkı tanıkla da ispatlayabilir. İşçinin mesleğinde geçirdiği süre, iş yerindeki kıdemi, aynı işi yapan emsal işçilere ödenen ücret araştırması bu konudaki diğer ispat vasıtalarındandır.

Sigorta primi geniş anlamda ücret kavramına dahildir. Ücretin ödenmemesi işçi açısından haklı fesih nedenidir. (4857 sayılı İş Kanun madde 24/II-e)

“İşçinin sigorta primlerinin hiç yatırılmaması veya eksik bildirilmesi işçinin sosyal güvenlik hakkını ilgilendiren bir konu olsa da sigorta primlerinin hiç yatırılmaması, eksik yatırılması veya düşük ücretten yatırılması hallerinde de işçinin haklı fesih imkanı vardır.” (Yargıtay 22. HD. 2017/8647 E. 2017/21313 K.)

Okurumuzun çalışma saatleri ile ilgili sorusunda ara dinlenmesi ve vardiya konularında vurgulanması gereken hususları çarşamba yazımızda ele alacağız.



Kaynak: Aydinlik