Toplu Ödeme Yaparak Emekli Eden Yasa Çıktı Mı? / Mustafa İşcan
(04.09.2019)
Değerli okurlar, bugün sizlerden gelen ve epey biriken soruların bir bölümüne cevaplar vereceğim. ÇOCUĞUMUN YETİM AYLIĞI...

Değerli okurlar, bugün sizlerden gelen ve epey biriken soruların bir bölümüne cevaplar vereceğim.

ÇOCUĞUMUN YETİM AYLIĞI KESİLİR Mİ?

AYHAN BALİ

Ben vergi dairesinde çalışan bir memurum. Bekâr iki kızım var. Ben Emekli Sandığı’ndan emekli olup vefat eden eşimden dul, kızlarım da babalarından yetim maaşı almaktadırlar. Kızımın biri 4/B sözleşmeli olarak bir kurumun sınavını kazandı. Kızım işe başladığında babasından maaş almaya devam eder mi yoksa maaşı kesilir mi? İşe başlayan kızımın maaşı kesilirse diğer kızımın aldığı maaş oranında bir değişiklik olur mu?

Vefat eden eşinizin sigortalılık statüsünü belirtmemişsiniz. Eşinizin sigortalılık statüsü Emekli Sandığı ise, işe başlayacak kızınız 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olursa yetim aylığı almaya devam eder. 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı olursa yetim aylığı kesilir. Aylığın kesilmesi durumunda diğer kızınıza bağlanan aylığın oranı yüzde 25’ten yüzde 30’a yükselir. Eşinizin sigortalılık statüsü 4/a (SSK) veya 4/b (Bağ-Kur) kapsamında ise, kızınız hangi kapsamda sigortalı olursa olsun yetim aylığı kesilir. Bu durumda diğer kızınızın aylık bağlama oranı değişmez.

ANNE VE BABADAN MAAŞ ALIRMIYIM?

MERYEM GÜL

Mustafa Bey çalışmayan bekâr bir bayanım. Annem ve babam SSK emeklisi. Allah geçinden versin vefatları halinde maaş alma hakkım olur mu? Hangi durumda?

Allah geçinden versin anne veya babanızdan birinin vefatı halinde, vefat eden anne veya babanızdan aylık bağlanır. Diğerinin de vefatı durumunda, her ikisinden de 5510 sayılı kanuna göre hak sahibi olacağınızdan, sonradan vefat edenden de aylık alabileceksiniz. Ancak yüksek olan aylığın tamamı, düşük olan aylığın yarısı bağlanır.

EŞİNİZ 52 YAŞ 5825 PRİM GÜNÜ İLE EMEKLİ OLUR

MURAT YILDIZ

Eşim 16 Şubat 1980 doğumlu, eşimin SSK girişi 14 Şubat 1996 olup toplam 2550 gün prim ödemesi var. Bu sene içinde bir çocuk doğumu yaptı. Emeklilik şartları nasıl olur. Ne yapması lazım?

Eşiniz emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi. 3275 gün daha prim ödeyerek toplam primini 5825 güne tamamlaması şartıyla, 52 yaşını dolduracağı 16 Şubat 2032’de emekli olabilir. Eşiniz doğumundan sonraki iki yılda prim ödenmeyen günleri borçlanma hakkı var. İsterse bu günleri doğum borçlanmasıyla kazanabilir.

ASKERLİK SÜRESİ BORÇLANAMAZSINIZ

YILMAZ KAYA

Mustafa Bey 1988 doğumluyum ve 2007 yılında askerliğe elverişli değildir raporu aldım. 2014’te sigortalı çalışmaya başladım. Acaba askerliğimi saydırmam mümkün mü?

Yılmaz Bey fiilen yapılan askerlik süreleri borçlanılabiliyor. Askerliğe elverişli olmadığınız tespit edilerek askere alınmamışsınız. Dolayısıyla fiili askerlik süreniz olmadığından askerlik borçlanması yapamazsınız.

3600 PRİM GÜNÜNE ULAŞTIĞINIZDA EMEKLİ OLACAKSINIZ

MAHMUT ATEŞ

01.07.1947 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Kasım 1964 olup toplam 3420 gün pirimim var. Askerlik borçlanmamı yaptım. En kısa sürede nasıl emekli olabilirim? Nasıl bir yol izlemem gerek?

Mahmut Bey kısmi yaştan emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Süre ve yaş sorununuz olmadığından 180 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

TOPLU ÖDEME YAPARAK EMEKLİ EDEN YASA ÇIKTI MI?

DİLEK GÜLER

Annem 04.08.1968 doğumlu 1987 yılından 100 gün sigorta primi var. 3 de çocuğu var. SGK’dan emekli olması için 3 sene ödeme yapması gerekiyor dediler. Yeni yasa filan çıktı mı? Annem toplu ödeme yaparak emekli olabilir mi?

Dilek Hanım sorduğunuz şekilde yeni yasa çıkmadı. Maalesef anneniz toplu ödeme yaparak emekli olamaz. Doğumları arasında iki yıllık süre varsa, üç doğumu borçlanarak 2160 gün kazanıp, ayrıca da 1340 gün daha ödeyerek toplam primini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 2026’da 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir.



Kaynak: Milli Gazete