'Part-Time'ı Kabul Etmeyen İşveren Tazminat Öder / Okan Güray Bülbül
(07.09.2019)
Çalışan çiftler, çocukları okula başlayana kadar, yarım gün çalışma talep edebilir. İşveren bunu kabul etmeyip işten...

Çalışan çiftler, çocukları okula başlayana kadar, yarım gün çalışma talep edebilir. İşveren bunu kabul etmeyip
işten çıkarırsa, iade davası açılabilir. İşveren işe başlatmazsa kıdem, ihbar ve işe başlatmama tazminatı öder.

Soru: 2 Kasım 2018’de ücretli izne ayrıldım. Sonrasında 6 ay ücretsiz izin kullandım. 25 Eylül 2019 tarihi, işbaşı tarihim fakat iznimi uzatmak istiyorum. Yarım gün çalışma vs haklarım nelerdir? (Dilek Sağun)

Cevap: Eğer eşiniz de çalışıyorsa, çocuğunuz ilköğretim çağına gelinceye kadar, yarım gün çalışma talep edebilirsiniz. Talebinizi işvereninize yazılı yaparak, yarım gün çalışmanın süre ve günlerini belirleyebilirsiniz. İşveren bu talebinize bir ay içinde cevap vermek durumunda. Yarım gün çalışmanın süre ve günlerini belirledikten sonra çocuğunuz okul çağına gelinceye kadar yarım gün çalışabilirsiniz. İşveren işten çıkarırsa, işe iade davası açarak işinize geri dönebileceğiniz gibi işveren sizi işe başlatmazsa kıdem, ihbar tazminatı, boşta geçen süre ücreti ve işe başlatmama tazminatına hak kazanabilirsiniz.

iKRAMiYE ALABiLiRSiNiZ

Soru: 1997’de Hava Harp Okulu’na girdim ve sigortam başladı. 2019’da yaşa tabi istifa ettim. Yani emeklilik hak ettim ama yaşı beklemek üzere istifam kabul edildi. Kıdem tazminatı alabilir miyim? (Şahin Hergüler)

Cevap: Devlet memurları, istifa ettiklerinde emekli ikramiyelerini alıp alamayacakları, istifa nedenine bağlıdır. Eğer istifa nedeniniz emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları sağlamış olmak nedeniyle ise bu durumda 22 yıllık süreye ait emekli ikramiyenizi alabilirsiniz. Emekli ikramiyeniz emekli olmak için gerekli yaş şartını sağladığınızda, SGK’ya yapacağınız başvuru sonrası SGK tarafından ödenecektir.

SGK’ya başvurmalısınız

SORU: 1996 şirket açılışım var. 2001’de resen terk edilmiştir. 2008’de çıkan bir torba yasa, bizi Bağ-Kur’lu gösteriyor, 2008 ve 2011 arası SSK pirimim siliniyor, emekli olamıyorum. (Erdoğan Terzi)

Cevap: 2008-2011 arasında kendi şirketinizde sigortalı gösterilmişseniz ve bu sigortalılık 1 Ekim 2008 sonrası başlamışsa, bu sigortalılığınız iptal edilir. Şirketin türüne göre SGK’ya başvurmanız gerekebilir.

İşsizlik maaşında ikinci fırsat

Soru: Bu yıl işsizlik maaşı alırken işbaşı eğitim programıyla bir işe girdim ve kalan işsizlik maaşımı da alacağımı söylediler. İşten çıkarsam yeniden işsizlik maaşı alabilir miyim? (İsmail Aksoy)

Cevap: İşsizlik sigortasından maaş alırken iş bulan bir kişi, bulduğu yeni işten ayrılırsa tekrar işsizlik sigortasından maaş alabilir. İşsizlik maaşı alırken işe giren kişi, bu işinden istifa ederek ayrılsa bile daha önce hak etmiş olduğu işsizlik maaşını almaya devam edebilir. Normalde istifa eden biri işsizlik maaşı alamazken, işsizlik maaşı alırken işe giren ve maaş hakkı bulunan bir kişi, istifa etse bile eski hakkını almaya devam edebilir.

Ramazan Bayramı’nı bekleyin

Soru: Sivas Arkeoloji Müzesi’nde 41 yıl 8 ay görev yaptıktan sonra 29.07.2019’da yaştan resen emekliye ayrıldım. 02.08.2019’da emekli aylığı bağlandı. Bayram ikramiyesinin gelen evraklarda olmadığı görülmüştür. 29.07.2019’da resen emekli olduğumdan ikramiyeyi hak ediyor muyum? (Nurettin Bilge)

Cevap: Emekli aylığınız 15 Ağustos’tan itibaren 15 günlük hesaplanıp ödenmiştir. Bu durumda temmuzda emekli aylığı alıyor olmadığınız için de bayramda ikramiye alamadınız. Alabileceğiniz ilk bayram ikramiyesi 2020’nin Ramazan Bayramı’nda olacaktır.



Kaynak: Akşam Gazetesi