Maliye Son Noktayı Koydu: 'Mücbir Sebep' Kapsamında Olup Olmadığınızı 'İnteraktif Vergi Dairesi'nden Kolayca Öğrenebilirsiniz!.. / Abdullah Tolu
(28.03.2020)
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından, koronovirüs salgınının ekonomimize, piyasaya...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından, koronovirüs salgınının ekonomimize, piyasaya, üretime ve istihdama olumsuz etkisini mümkün olan en az seviyeye indirmek amacıyla 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' adıyla bir kaynak paket açıklanarak, bundan yararlanacak sektörler ve alt iş kolları belirlendi.

Paket içinde yer alan tedbirlerden birisi de; salgından etkilenen sektörler ve alt iş kollarının Nisan, Mayıs ve Haziran ayları Muhtasar ve KDV ödemelerinin 6 ay ertelenmesine ilişkin.

Maliye, Salgın Nedeniyle Mücbir Sebep Hali İlan Etti!

Maliye, yayınladığı Tebliğ ile; Vergi Usul Kanununun kendisine verdiği yetkiyi kullanarak ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunan veya salgından doğrudan etkilenen ya da İçişleri Bakanlığınca alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine ara verilmesine karar verilen işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyette bulunan vergi mükellefleri için mücbir sebep hali ilan etti (518 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği).

Tebliğde yapılan açıklamalara göre, koronovirüs nedeniyle ilan edilen mücbir sebep, 1 Nisan – 30 Haziran 2020 tarihleri (bu tarihler dâhil) arasında geçerli. Yani, mücbir sebep 1 Nisan’da başlıyor, herhangi bir uzatma olmazsa 30 Haziran’da sona eriyor.

Maliye, Mücbir Sebep Uygulamasından Yararlanacak Sektör ve İş Kollarını Belirledi!

Maliye, yayınladığı 518 Sıra No.lu Tebliğ ile, 1 Nisan – 30 Haziran 2020 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep uygulamasından yararlanacak sektör ve iş kollarını aşağıdaki gibi belirledi:

- Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunan mükellefler (çiftçi, terzi, manav, avukat, mali müşavir, mimar, mühendis, eczacı, doktor, dişçi, veteriner, fizyoterapist, yazılımcı, sanatçı gibi mükellefler de dahil olmak üzere bilanço ve işletme hesabı esasına göre defter tutanlar ile serbest meslek kazancı elde eden gelir vergisi mükellefleri),

- Koronavirüs salgınından doğrudan etkilenen ve ana faaliyet alanı itibarıyla; alışveriş merkezleri dahil perakende, sağlık hizmetleri, mobilya imalatı, demir çelik ve metal sanayii, madencilik ve taş ocakçılığı, bina inşaat hizmetleri, endüstriyel mutfak imalatı, otomotiv imalatı ve ticareti ile otomotiv sanayii için parça ve aksesuar imalatı, araç kiralama, depolama faaliyetleri dahil lojistik ve ulaşım, sinema ve tiyatro gibi sanatsal hizmetler, matbaacılık dahil kitap, gazete, dergi ve benzeri basılı ürünlerin yayımcılık faaliyetleri, tur operatörleri ve seyahat acenteleri dahil konaklama faaliyetleri, lokanta, kıraathane dahil yiyecek ve içecek hizmetleri, tekstil ve konfeksiyon imalatı ve ticareti ile halkla ilişkiler dahil etkinlik ve organizasyon hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulunan mükellefler,

- Ana faaliyet alanı itibarıyla İçişleri Bakanlığı’nca alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine ara verilmesine karar verilen işyerlerinin (yüzme havuzu, hamam, kaplıca, spor, oyun ve düğün salonu, berber ve kuaför gibi işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyet gösteren mükellefler) bulunduğu sektörlerde faaliyette bulunan mükellefler.

Maliye, Mücbir Sebepten Yararlanacak Mükelleflerin Ana Faaliyet Alanının Tespit Edilme Usulünü Belirledi!

Maliye, ana faaliyet alanlarının, vergi dairesi kayıtlarındaki ana faaliyet kodu dikkate alınarak tespit edileceğini; mükellefin vergi dairesi kayıtlarındaki ana faaliyet kodu itibarıyla sayılan sektörler arasında bulunmamasına rağmen ana faaliyet alanı olarak bu sektörlerden herhangi birisinde fiilen iştigal ettiğini ispat ve tevsik etmesi halinde, mükellefin mücbir sebep kapsamında olup olmadığının tespitinde ana faaliyet kodu yerine, fiilen iştigal edilen ana faaliyet alanının dikkate alınacağını açıkladı.

Mükellefler Ana Faaliyet Kodlarını Tespit Edemedi, Tartışmalar Başladı!

Maliye’nin mücbir sebep uygulamasından yararlanacak mükelleflerin nasıl tespit edileceğine dair açıklaması kendi açısından yeterli. Ancak, anlıyoruz ki bu açıklama vergi mükellefleri için yeterli değil. Bunu nereden mi anlıyoruz? Tabi ki, bize gelen telefon, mesaj ve maillerden. Bu konuda herkesin kafası karışıktı.

Son birkaç gündür, gelen bu sorulara cevap vermekten yorulduk.

Sorunun Çözümü Nace Kodu’nda!

Bu sorunun çözümünün bu kadar zor olmaması lazım diye düşündüm. Dün sabah konu ile ilgili olarak Ticaret Odası’ndan çok yakın bir arkadaşımla konuştum, olayı kendisine etraflıca anlatarak, Maliye’nin Tebliğini kendisine gönderdim, “ana faaliyet konusu kodu olarak Nace kodu’nun esas alınması halinde, kaç tane Nace Kodu olabilir” diye sordum. O da, “Yaklaşık 900 – 1000 adet Nace Kodu olabilir, fazla olamaz.” diye cevap verdi.

Yani, Nace Kodu ile bu sorunu kökten çözmek mümkündü.

Maliye’nin, daha önce açıkladığı vergi ertelemesinden yararlanacak sektör ve iş kollarının Nace Kodu’nu bir liste halinde açıklayarak ya da kendi sisteminde tanımlayarak bu sorunu kolayca çözmesi mümkündü. Bunu yetkili birkaç arkadaşımla da paylaştım. Onlar da Maliye’nin benzer bir çalışma içerisinde olduğunu, bu çalışmanın da kısa süre içerisinde tamamlanacağını ifade ettiler.

Maliye, Kısa Süre İçerisinde Çalışmalarını Tamamladı, Yaşanan Tartışmalara Son Noktayı Koydu!

Maliye, bu tartışmaları dikkate alarak, mücbir sebep kapsamında vergi ertelemesinden yararlanacak mükellefleri Nace Kodu sınıflamasına tabi tutarak, kendi yazılım sisteminde tanımladı ve mükelleflerin kendi vergi numaraları ve şifresiyle interaktif vergi dairesine girerek, erteleme uygulamasından yararlanıp yararlanamayacaklarını sorgulayarak, öğrenmelerine imkan sağladı. Bu şekilde yaşanan tartışmalara da son noktayı koydu. Biz de interaktif vergi dairesine girerek bu hususu test ettik, sistem doğru ve başarılı bir şekilde çalışıyor.

Yani, her mükellef kendi vergi numarası ve şifresiyle interaktif vergi dairesine girerek, mücbir sebep kapsamında vergi ertelemesi uygulamasından yararlanıp yararlanamayacağını kolayca öğrenebilecek.

Sağlanan kolaylık bu kadarla da bitmiyor. Sistemden erteleme uygulamasından yararlanamayacaklarını öğrenen mükellefler bunun aksini düşünüyorlarsa, buna itiraz edebilecek, itiraza ilişkin dilekçelerini yine interaktif vergi dairesi üzerinden verebilecekler. İtiraz dilekçeleri, bu amaçla kurulacak komisyonlarda değerlendirilerek, karara bağlanacak.

Maliye’nin kısa bir süre içerisinde bu kadar önemli bir sorunu çözüme kavuşturması takdire şayan. Ayrıca, vatandaş odaklı vergiciliğin güzel bir örneği.

Bu kadar kısa bir süre içerisinde büyük bir sorunu çözerek yeni yeni başlayan tartışmaları büyümeden bitiren Sayın GİB Başkanı ve değerli çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. 

Devletimize güveniyoruz, Devletimizin yanındayız.



Kaynak: Ogun Haber