Yeme İçme Sektörüne HES'li Çözüm!
(23.01.2021)
Dünya Sağlık Örgütü tarafından "küresel pandemi" olarak ilan edilen koronavirüs, maalesef kâbusa dönüşmüş bulunmaktadır...

Dünya Sağlık Örgütü tarafından "küresel pandemi" olarak ilan edilen koronavirüs, maalesef kâbusa dönüşmüş bulunmaktadır. Bu virüs ile ilgili aşı çalışmalarında kısa sürede büyük ilerlemeler kaydedilmesine karşın hâlen ekonomik ve sosyal hayat üzerinde etkileri tüm hızıyla devam etmektedir. 

Ülkemizde ilk defa 2020/Mart ayından itibaren görülmeye başlayan koronavirüs ile ilgili çok sayıda tedbir alınmıştır. Virüsün seyrine bağlı olarak alınan tedbirler zaman zaman sıkılaştırılmakta zaman zaman gevşetilmektedir.

Pandemi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle hizmetler sektörünü derinden sarsmıştır. Bu sektörde binlerce iş yeri ile milyonlarca çalışan ile aileleri zor durumda kalmıştır.

Yeme-İçme sektöründe her gün çok sayıda iş sahibi ve çalışanlarının gazetemize ve sosyal medya hesaplarımıza göndermiş olduğu iletilere binaen biz de “Elçiye zeval olmaz” düsturundan hareketle okuyucularımızın taleplerini buradan duyurmaya devam ediyoruz.

KAFE VE RESTORANLARA “HES” ŞARTI İLE FAALİYET İZNİ

Koronavirüsün seyrine bağlı olarak hükûmet lokanta, kafe, restoran gibi yiyecek ve içecek sektörüne yönelik birtakım kısıtlamalar getirmişti.

Belirtilen iş yerleri hâlen paket servis ile sınırlı olmak üzere faaliyet göstermektedir. Pandeminin başlangıcından beri hükûmet, kısa çalışma ödeneği, nakdî ücret desteği, kira desteği gibi çok sayıda destekte bulunmasına rağmen sadece paket servisi bu iş yerlerinin ayakta kalmasını güçleştirmekte olduğu ifade edilmektedir. Keza paket servis cirolarında çok küçük bir yer tutmaktadır.

Bahse konu iş yeri sahipleri ile çalışanlarından gelen taleplerde; AVM’lere, hava alanlarına, pazarlar ile diğer birçok mekâna HES koduyla nasıl giriş yapılıyorsa lokanta, kafe, restoran gibi iş yerlerinin de gerekli şartları yerine getirmesi hâlinde müşterilerinin HES koduyla girişlerine izin verilmesi istenmektedir.

YAPILANDIRMA TAKSİTLERİ İLERİ TARİHE ERTELENSİN

“Torba Kanun” olarak bilinen “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"la başta SGK ve vergi borçları olmak üzere kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin önemli kolaylıklar yürürlüğe girmiştir.

Yapılandırma kapsamındaki alacaklar, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Değişim Oranı) ile güncellenmektedir. Peşin ödemelerde hesaplanan Yİ-ÜFE’nin %90’ı, 2 taksitle ödemede ise %50’si silinecektir. Yapılandırmadan yararlanmak için ilk taksiti en son 31.03.2021’e kadar ödemek gerekmektedir.

 İşte bu noktada lokanta, kafe, restoran gibi yiyecek ve içecek sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinin pandemi nedeniyle zaten zor durumda bulunduklarını, tam faaliyete geçseler bile Mart/2021 ayında ilk taksiti ödemelerinin zor olduğunu, keza faaliyete geçer geçmez birdenbire cirolarının yükselmeyeceği göz önünde bulundurularak ilk taksit ödemesinin en az 6 ay ertelenmesini talep etmektedir.

Diğer yandan zor durumda bulunması nedeniyle banka ve diğer borçlarını ödemede zorlanan belirtilen esnafa yönelik haciz ve icra işlemlerinin en az 6 ay ertelenerek rahat bir nefes almalarının sağlanması talep edilmektedir.

Selahattin Karadaş Bey, işvereniniz eşitlik ilkesine göre hareket etmek zorundadır. Kısa çalışma şartları tutanları öncelikle bu ödenekten yararlandırmalıdır. Bu ödenekten faydalanma şartları olmayanları ise zor durum hâli devam ediyorsa ücretsiz izne ayırabilir.

                ***

Çiğdem Sarı Hanım, 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalıları, ihya borçları için sigorta dosyalarının olduğu yerdeki SGK ünitesine 01.02.2021 tarihine kadar başvuru yapabileceklerdir. Bu tarihten sonra başvurmanız hâlinde fırsatı kaçırmış olursunuz.

                ***

Sevinç Yılmaz Hanım, çalışanlar şahsen kısa çalışma ödeneğine başvuramaz. Kısa çalışma başvuruları sadece işverenler tarafından yapılması mümkündür.

                ***

“Her insan kendine yakışanı yapar, çünkü kalite asla tesadüf değildir.” T.S. ELİOT



Kaynak: İsa Karakaş / Türkiye Gazetesi