Bağ-Kur Sigortalılarına %5 İndirim Geldi Kanunda Yer Alan Peşin Prim İndirimi Boşa Düştü
(24.09.2021)
Bağ-Kur sigortalılarına %5 indirimi verilmesi indirimli prim ödemesi hayat buldu. 5510/88’inci Maddesi 6.Fıkrasında...

Bağ-Kur sigortalılarına %5 indirimi verilmesi indirimli prim ödemesi hayat buldu.

5510/88’inci Maddesi 6.Fıkrasında;

‘’87 nci maddenin birinci fıkrasının (b)(*) bendinde belirtilen yükümlüler, her aya ait primlerini takip eden ayda Kurumca belirlenecek günün sonuna kadar Kuruma öderler. Bu kişiler primlerini en fazla 360 günle sınırlı olmak üzere peşin olarak erken ödeyebilir. Erken ödeme halinde erken ödenen her gün için 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usûlü Hakkında Kanunun ek 1 inci maddesine göre erken ödeme indirimi hükümleri uygulanır. Ancak yapılan erken ödeme indirimi, prime esas kazançtan indirilmez. Erken ödemede sigortalılık süresi, sigorta priminin ait olduğu her ayın ilk gününden itibaren, prim ödeme gün sayısına dahil edilir. Erken ödeme yapılan ve prim ödeme gün sayısına dahil edilmeyen sürede isteğe bağlı sigortalılığın sona ermesi halinde, sigortalılık süresinden sayılmayan günlere ait primler ilgililere iade edilir.’’

(*)’’87/b) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine tâbi olanlar , isteğe bağlı sigortalı olanlar ve 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (d) ve (g) bentlerinde sayılan kişilerin kendileri’’

Kanunda yazılı olmasına rağmen 13  yıldır ben dahil SGK yetkilileri de, peşin ödeme yapmak isteyen Bağ-Kur’luları görmemekteyiz.

İsteğe bağlı prim ödeyenler çalışmayan kesim olduğu için nasıl oluyor da 1 yılı peşin öderler, ben görmedim,gören varsa anlatsın.

Binlerce Lirayı  bulan borçlar  var.

Özellikle işveren kesimi sermayesini ,Bağ-Kur  peşin olarak bağlamak istemez.

Prim ödemeyi sevseler idi,yüzlerce Bağ-Kur’lu borçlu olmazdı.

Sıklıkla da tahsil edilemeyen Bağ-Kur borçları silinmez ve ihyaya gerek kalmaz.

Yukarıdaki maddeyi açıklayacak olursak;

  1. a) Kanun’da 4/1-b kapsamında sigortalı olanlar,
  2. b) SGDP ödeyenler,(Şubat 2016 Kalktı.)
  3. c) İsteğe bağlı sigorta kapsamında olanlar,

ç) GSS kapsamında 60. maddenin birinci fıkrasında (d)-( Mütekabiliyet esası da dikkate alınmak şartıyla, oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişiler) ve (g)- (başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan vatandaşlar) bentlerine tabi olanlar.

Kanunda var uygulamada yok.

EKİM 2016 İTİBAREN BAĞ-KUR’LULARA %5 PRİM İNDİRİMİ GELDİ

6745 sayılı Kanunla 5510/81’inci Maddeye (j) ile birlikte;

İsteğe bağlı sigortalılar hariç bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalıların malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanır. Sigortalıların bu prim indiriminden yararlanabilmeleri için primlerin Hazinece karşılanmayan kısmının yasal süresi içinde ödenmesi, Kuruma kendi sigortalılıklarından kaynaklanan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması şarttır. Ancak Kuruma olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını taksitlendiren veya yapılandıran sigortalılar bu taksitlendirme veya yapılandırma işlemleri devam ettiği sürece bu bent hükmünden yararlandırılır. Borçlanma ve ihya kapsamındaki primlerden dolayı bu indirimden yararlanılmaz. Hazinece karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.

  • İsteğe Bağlı Prim ödeyenler işveren sayılmadığı için indirim hakkı olmayacak.
  • 4/b Kapsamında olan aktif sigortalıları kapsayacaktır.
  • MYÖ primlerinden %5 Prim İndirimi Yapılacaktır.
  • %5 Almanın Şartı SGK kendi sigortalılıklarından kaynaklanan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması şarttır.
  • Borç varsa,taksitlendirme ve yapılandırma yapan işveren  bunları aksatmadan öderse %5 indirimi alır.
  • İhya ve Borçlanmada %5 indirim uygulanmaz.

PEŞİN PRİM İNDİRİMİ VE %5 PRİM İNDİRİM TABLOSU KARŞILAŞTIRMASI

1 YIL PRİMİNİ PEŞİN ÖDEME KAPSAMINDA OLANLAR(EKİM 2008) EKİM 2016 İTİBAREN %5 PRİM İNDİRİMİ
BAĞ-KUR STATÜSÜNDE OLANLAR BAĞ-KUR AKTİF PRİM ÖDEYEN
İSTEĞE BAĞLI PRİM ÖDEYENLER YOK
GSS 60(d) ve(g) YOK

5510/88. maddesinde Primlerin Ödenmesinde altıncı fıkrasında 4/1-b kapsamında olanların primlerini peşin olarak erken ödeme imkanı tanınmış olmasına rağmen uygulamada hayal kırıklığına neden olmuştur.

4/1-b kapsamında olanlar, SGDP ödeyenler, isteğe bağlı prim ödeyenler, 60. madeninin (d) ve (g) bentlerine tabi olanlar için Prime esas kazançlarını vade tarihinden önce bir cari takvim yılı için peşin ödemelerinde % 4 oranında indirim uygulanacağı 6183 sayılı Kanun’un Ek madde 1’de belirtilen esaslarda indirim hakkına sahip olacaklardır.

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un Eylül 1996’da getirilen Ek 1. maddesindeki erken ödeme indirimi oranı % 4 olarak belirlenmiş, fakat aynı madde kapsamında BKK ile 0 ila % 8 arasında değiştirilebileceği öngörülmüştür. 1996-1997 yılları arasındaki bir yıllık sürede 4 defa BKK ile değiştirilerek nihayet 20.09.1997 tarih ve 23116 sayılı RG’de yayımlanan 97/9942 sayılı BKK ile 1 Ekim 1997 tarihinden itibaren söz konusu oran “0” olarak belirlenmiştir.

24 yıl önce o günün koşulları gereği bir yılda dört defa değiştirilen, 24 yıldır da değiştirilmeyen BKK’nın yapısında olması beklenen değişiklik gerçekleşmemiştir.

“SGK’nın üzerinden 24 yıl geçmiş BKK’yı uygulamaya devam etmesi” 4/1-b kapsamındaki sigortalıları “Erken Ödeme İndirimini” manasız kılmıştır.

5510/88. maddesinin “Erken Ödeme İndirimi” hakkının sadece adını koymuş olmaması, bu hakkın gerçek olması için içinin dolu olması gerekiyor.



Kaynak: Vedat İlki / Ali Tezel