Suriyeli İşçi Çalıştırmak Hiç Bu Kadar Cazip Olmamıştı / İsa Karakaş
(31.07.2019)
Ülkemiz dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke olmayı sürdürmüştür. Hâlen 3,6 milyondan fazla kayıtlı...

Ülkemiz dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke olmayı sürdürmüştür. Hâlen 3,6 milyondan fazla kayıtlı Suriyeli mülteci ülkemizde barınmaktadır. Hâl böyle iken maalesef kayıt dışı ve asgari ücretin altında çalışan çok sayıda göçmen bulunmaktadır.

Suriyeli işçilerin kayıtlı istihdama geçişlerini sağlamak için değişik program ve projeler yürütülmektedir. Bu programlardan biri de kısaca  (KİGEP) adı verilen  Kayıtlı İstihdama Geçiş Programıdır.

Söz konusu programla Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) iş birliği ile İstanbul, Bursa, Adana, Hatay ve Konya illerinde geçici koruma altındaki Suriyeliler (GKAS) ile Türk vatandaşlarının kayıtlı istihdamının işverenlere verilecek destekler yoluyla artırılmasını amaçlamaktadır.

İşçi başına 950 TL prim desteği+372 TL çalışma izni harç desteği

Suriyeli ve Türk işçilerin daha iyi şartlarda çalıştırılması, toplumdan dışlanmaması ve haksız rekabetin önlenmesini amaçlamaktadır. Proje ile Suriyeli işçilerin çalışma izin masrafları karşılanacak ve bunun yanında işverenlerin İstanbul, Adana, Bursa, Hatay ve Konya illerinde hâlen çalıştırmakta oldukları Türk işçiler ve ilave istihdam edecekleri Suriyeli ve Türk işçiler için belirlenmiş bir miktar destek ödemesi alacaktır.

Bu bağlamda 372.20 TL’lik çalışma izni harç desteği ve aylık 950,00 TL sosyal güvenlik prim desteğinden faydalanabileceklerdir.

Program kapsamında sağlanacak olan 950 TL tutarındaki bu destek devlet tarafından sağlanan diğer istihdam teşviklerine ilave olarak verilmektedir.

Program destek süresi 6 aydır. İşverenler prim desteklerinden en fazla 6 ay süre ile faydalanabileceklerdir.

Programdan hem yeni işe alınacak Suriyeli işçiler hem de hâlihazırda çalışmakta olan ve/veya yeni işe alınacak Türk işçiler faydalanacaktır.

Faydalanma şartları

İstanbul, Adana, Bursa, Hatay, Konya illerimizden birinde kayıtlı bir iş yerinin bulunması ya da bu illerde yeni bir iş yeri açmak gerekmektedir. Keza program şimdilik sadece bu illerle sınırlı olarak uygulanmaktadır. İşveren, ilave istihdam edeceği Suriyeli işçi ve yanında hâlen çalıştırmakta olduğu ya da işe alacağı Türk işçi için destek ödemesi alabilecektir.

Çalıştıracağı Suriyeli sayısı kadar Türk işçi için de başvuru yapabilir. Üst sınır 10 Suriyeli ve 10 Türk vatandaşı olarak belirlenmiştir.

Destekten faydalanabilmek için istihdam edilecek kişileri kesintisiz çalıştırmak ve primlerini ödemek gerekmektedir.

Program için öncelikle https://uyg.sgk.gov.tr/KigepBasvuru/index.jsf internet adresinden ön kayıt yaptırmak lazımdır. Ayrıca işe alınacak Suriyeli işçiler için çalışma iznine başvurmak gerekmektedir.

Çalışma izinleri alındıktan sonra dokümanlarla SGK İl Müdürlüklerinde bu program için tahsis edilmiş olan Proje Ofisine gelerek kesin kayıt başvurusunun tamamlanması gerekiyor. Kesin kaydını tamamlayan işverenler ile SGK İl Müdürlüklerinde tahsis edilmiş olan Proje Ofisinde sözleşme imzalanması gerekmektedir.

Program kapsamında istihdam edilen kişilerin sigorta primi ödenilen tarihten itibaren 45 gün sonra destek ödemeleri yatırılmaktadır.

SGK’ya borcun olması durumunda ilk ay hak edilen destek ödemesi borca mahsup edilecektir. Eğer ikinci ayın sonunda da hâlâ SGK’ya borç varsa hak edilen destek miktarı yine borca mahsup edilerek programdan yararlanma hakkı sona erdirilmektedir.

              ***

“Bir gün bazı insanlar için sadece bir anı olacaksınız. Elinizden gelenin en iyisini dürüstçe yapın ki, güzel hatırlanın”  VOLTAIRE



Kaynak: Türkiye Gazetesi