Maaşı Sürekli Geç Yatan İşçi İstifa Edip, Tazminat Alabilir / Okan Güray Bülbül
(02.08.2019)
İşvereni uyarmasına rağmen maaşı geç yatmaya devam eden işçi, fesih hakkını kullanabilir. Bu durumda önce arabuluculuk...

İşvereni uyarmasına rağmen maaşı geç yatmaya devam eden işçi, fesih hakkını kullanabilir. Bu durumda
önce arabuluculuk, daha sonra mahkeme yoluyla kıdem tazminatı ve ödenmemiş tüm ücretler alınabilir.

Soru: 3 yıl 8 aydır bir işyerinde özel güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum. Maaşlarımız bazen 8 günlük gecikmeyle ödeniyor. Kiramı, faturalarımı, banka borcumu ödeyemiyorum faiz ödüyorum, ne yapmam lazım?

Haklı nedenle fesih hakkı

Cevap: İş Kanunu’na göre işverenin işçiye ücretini iş sözleşmesinde aksine bir hüküm yoksa ücretin hak edildiği aybaşında ödemesi gerekmektedir. Sizin durumunuzda da aybaşından itibaren 20 günlük süre dikkate alınacaktır. Ücret gününden itibaren 20 gün sonra hâlâ işçinin ücreti ödenmemişse bu durumda işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle fesih edebilir. Yalnız bu hakkı kullanmadan önce, ödemenin geciktiğini ve belirleyeceğiniz tarihe kadar ödenmemesi halinde bu hakkınızı kullanacağınızı işverene açıkça beyan etmeniz hatta noter kanalıyla ihtarname göndermeniz gerek. Belirlenen tarihte halen işveren ücretinizi ödemezse bu durumda fesih hakkınızı kullanabilirsiniz. Fesihten sonra önce arabuluculuk, daha sonra mahkeme yoluyla kıdem tazminatınızı ve içerideki ödenmemiş ücretlerinizle birlikte diğer haklarınızı alabilirsiniz.

Hatalı işlem için başvurun

Soru: Babam 2012’de vefat etti. Annem ve kız kardeşlerim o tarihten beri ölüm aylığı almaktaydılar. Babamın SGK’daki primi 873 günken, askerlik borçlanmasıyla eksik primleri tamamlanmış. Şu anda SGK maaşı iptal etti ve ödenenlerin geri alınacağını söylüyor. Ne yapabiliriz? (Engin Taşdemir)

AYLIKLARI GERİ İSTEYEBİLİR

Cevap: SSK'lı kişiden ölüm aylığı için ölen kişinin ya 1.800 gün priminin olması ya da borçlanma hariç en az 5 yıldır sigortalı olup, en az 900 gün priminin bulunması gerek. Babanızın prim gün sayısının 900’e tamamlanması için yapılan 27 günlük borçlanma hatalı yapılmıştır. Aylık da haksız bağlanmıştır. SGK bu aylıkları geri isteyecektir. Hukuki görüş alarak hatanın kendinizden kaynaklanmadığını ve geri ödenmede yürütmenin durdurulmasıyla ilgili dava açmanız söz konusu olabilir.

İki yıl daha sağlıktan yararlanmak mümkün

Soru: Haziranda mezun oldum. KPSS sınavına girdim, puanım gelince tercih yapmaya başlayacağım. Yalnız bir sağlık sorunum var ameliyat olmam gerekiyor. Babamın üzerinden sağlık hizmeti alma hakkım sona erdiği için ameliyatı işe girince mi olmalıyım? (Akif Sırma)

Cevap: 2016 yılında yapılan değişiklik sonrasında lise veya üniversite mezunu gençlere mezuniyet tarihinden itibaren iki yıl genel sağlık sigortası prim muafiyeti getirildi. Dolayısıyla Haziran 2019’dan Haziran 2021 tarihine kadar kendi üzerinizden sağlık hizmetlerinden yararlanmanız mümkün. Bu konudaki sınır 25 yaş. 25 yaş geçilmedikçe iki yıllık sürenin sonuna kadar sağlıktan ücretsiz olarak yararlanmak mümkün.

İkramiye bir sonraki bayrama

Soru: Emeklilik için günümün dolmasına bir ay var. Bir ay sonra emekli aylığı bağlatmak için işten çıkış yaptıracağım. Bayramdan önce emekli aylığı bağlatmak için dilekçe verirsem, bayram ikramiyesi alabilir miyim? (Soner Katırcı)

Cevap: Bayram ikramiyesinden yararlanabilmek için emekli dilekçesinin 1 Ağustos tarihine kadar verilmesi gerekiyordu. Sizin prim ödeme gün sayınız bu tarihten sonra dolacağı ve dilekçenizi de SGK’ya ancak 1 Ağustos tarihinden sonra verebileğiniz için Kurban Bayramı'nda ikramiye almanız mümkün değil. Önümüzdeki Ramazan Bayramı’ndan itibaren ikramiye almaya başlayabilirsiniz.



Kaynak: Akşam Gazetesi