Son Dakika! Devlet Parayı Verecek Şirketi Kurtaracak
(07.08.2019)
Sözcü Gazetesi yazarı Nedim Türkmen devletin yurt içindeki özel şirketlere ortak olmasını sağlayan düzenlemesini yorumladı.

Sözcü Gazetesi yazarı Nedim Türkmen devletin yurt içindeki özel şirketlere ortak olmasını sağlayan düzenlemesini yorumladı. Türkmen, "Birçok şirket iflas noktasında. Devlet parayı verecek ve şirketi kurtaracak" diye konuştu.

Türkmen, Hazine’nin BOTAŞ ve offshore gibi enstrümanlarla daha önceden yurt dışındaki şirketlere ortak olduğunu söylerken yurt içindeki şirketler için düzenlemenin yeni olduğunu vurguladı.

Yeni düzenlemenin borçlu ve iflas noktasındaki şirketler için çıkarıldığını söyleyen Türkmen, “Sermaye güçlüğü yaşayan şirketlere devlet ortak olacak” diye konuştu.

Türkmen düzenlemenin zordaki inşaat şirketleri için yapıldığını düşündüğünü söylerken, “Turizm Tanıtma Ajansı’nın da ortak olma yetkisi vardı tepkiler üzerine bu kaldırılmıştı. İnşaat, enerji şirketleri zor durumda ‘bizim elde kalan konutları devlet alsın’ gibi bir anlayışları var. Şirketler zor durumda kredi alamıyorlar, sermaye bulamıyorlar. Devlet parayı verecek ve şirketi kurtaracak” diye konuştu.

Hazine ve Maliye’ye şirketlere iştirak yetkisi

Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın görev ve yetkilerine yurt içinde ya da yurt dışındaki şirketlere iştirak edebilmesi eklendi. Böylece devlet zor durumdaki şirketleri kurtarmak için ortak olabilecek.

esmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görev ve yetkilerine yurt içinde ya da yurt dışındaki şirketlere iştirak edebilmesi eklendi.

Resmi Gazete’de bugün yayımlanan “Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” ile “Hazine’nin Cumhurbaşkanı kararı ile yurt içindeki ya da yurt dışındaki şirketlere iştirak etmesini sağlamak” ibaresi eklendi.

İlgili değişiklik Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görev ve yetkilerini belirleyen Cumhurbaşkanlığı Teşkilat Kararnamesinde Resmi Gazete’de bugün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapıldı.

Görev ve yetkilere “Finansal piyasalara ilişkin yurt içi ve yurt dışı gelişmeleri izlemek, değerlendirmek, finansal sektörü geliştirici ve finansal istikrarı güçlendirici çalışmalar yapmak” ve “Sigortacılık ve özel emeklilik sistemine ilişkin faaliyetleri düzenlemek, uygulamak, uygulamayı izlemek, denetimini yürütmek ve geliştirilmesine ilişkin esasları tespit etmek” de eklendi.

Öte yandan Cumburbaşkanlığı kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın teşkilat yapısında da değişiklikler yapıldı, bazı genel müdürlüklerin görev dağılımında değişikliklere gidildi.

REUTERS



Kaynak: Sözcü Gazetesi