Siyam İkizlerinin Çalışma Hayatında Hakları Nasıl Düzenlenecektir / Vedat İlki
(18.06.2019)
Yapışık ikizler tek amnion keseli (monoamniyotik) ve tek kordonlu (monokoriyonik) tek yumurta ikizleri olup, döllenmiş...

Yapışık ikizler tek amnion keseli (monoamniyotik) ve tek kordonlu (monokoriyonik) tek yumurta ikizleri olup, döllenmiş yumurtanın organ gelişimi (organogenesis) başladıktan sonra bölünmesine bağlı olarak tam bir ayrılma olamaması sonucunda gelişen ikizlerdir.

Bölünme evresine göre bebekler değişik bölgelerden ve değişik derecelerde birbirlerine yapışıktırlar. Hatta bazen bir organı paylaşarak gelişmektedirler. Tek yumurta ikizi olduklarından cinsiyetleri her zaman aynıdır. Yapışık ikizlere 40.000 doğumda bir rastlanır.  Ancak canlı doğumlara bakıldığında her 200.000 canlı doğumdan biri bu şekildedir.  Çünkü çoğu kısmı gebelik sürecinde tespit edilerek tahliye edilir veya kendiliğinden rahim içinde ölümle sonuçlanabilmektedir.

Kızlarda erkeklere göre 3 misli daha fazla görülür. Etki eden faktörler arasında genetik ve çevresel faktörler suçlanmaktadır, ancak kanıtlanmış kesin bir neden bulunamamıştır.
Bugüne kadar bildirilen yapışık üçüz ya da dördüz vakası yoktur.

Kahramanmaraş’ta siyam ikizleri Ayşe ve Sema Tanrıkulu, ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girdi. Ayşe ve Sema’nın hedefi aynı üniversiteyi kazanmak.
Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde yaşayan Ayşe Tanrıkulu ve Sema Tanrıkulu (18) kardeşler merkez Onikişubat ilçesindeki Şehit Erol Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde Temel Yeterlilik Sınavı’nda (TYT) birlikte ter döktü.

AYŞE VE SEMA İLERİDE ÇALIŞMA HAYATINDAN DOĞAN HAKLARI NE OLACAK?

Yazımızın başlangıç kısmında bu kızlarımızın tıp dilinde tanımlamalarını yaptığımızda aynı beden de iki kimlikli-birey (Nüfus kayıtları)kızlarımız var.

Tek bedende tutunmuş bu iki kızımız yaşama sıkı sıkı sarılmışlar,hedefleri de var öğretmenlik mesleği,umarım haklarında hangisi hayırlısı ise onun olmasını  Allah(cc) nasip etsin derim.

Öncelikle iki birey var, aynı bedene tutunsalar da ,ikisinin de,yemek alışkanlıkları,müzik,futbol taraftarlıkları bile farklı kısaca bizden farkları yok,sağlıklı düşünen üreten beyinleri, dünyaya pozitif bakan gözleri var.

Sosyal Güvenlikleri tek mi olacak ,çoklu mu olacak denildiği zaman kimlik bilgileri farklı kısaca medeni hukuka göre iki birey var karşımızda,Medeni Hukuka göre iki birey oldukları için Ayşe ve Sema’nın çalışma hayatında ayrı ayrı değerlendirilecektir.

Fakat asıl sorun onların farklı üniversitelerde eğitim görmesi imkansız olmasa da biri öğretmen,diğeri farklı meslek olsa bu iki kızımız ilgisi de olmasa iki fakülteye gitmesi sıkıntı olabilecek,YÖK bununla ilgili düzenleme yaparsa ikiz kızlarımızda ortak meslekte anlaşırsalar 4 yıl sonra bu kızlarımızın mezuniyetlerini kutlarız.

İş hayatına başladıklarında ister Kamu isterse Özel Sektörde olsun yada kendi işyerlerini de kursalar iki ayrı kimlik olduğu için tek beden de iki 4/a-4/b-4/c olacaktır,bir ileri adım atalım diyelim ki 4/a ve 4/b,4/a ve 4/c,4/b ve 4/c olur mu,tabi ki olmasa da olabilir mi? Bu zorluklarla karşılaşmamaları adına çalışma hayatları aynı iş kolunda olabileceğini de sezinliyoruz.

Tabi sağlıklı bu iki kızımız özel durumlarından dolayı elbette erken emekli olacaklardır.

Yanlış anlaşılmasın onlar engelli değiller,fakat mevzuat onları engelli gibi sisteme alacaktır.

Engel derecelerinde göre 15 yıl ,16 yıl,18 yıla göre değerlendirilerek emekli olacaklardır.

Ben onların yaşamdan ,çalışma hayatından koparılmaması adına 2022 dediğimiz aylık türünden maaş bağlanmasına karşıyım.

Bu iki kızımız için 5510 sayılı Kanunda,4857 sayılı Kanunda,657 sayılı Kanunda,6331 sayılı Kanunda düzenleme olmasa bile en azından kurumlar ileride bu durumda olan çocuklarımız için düzenlemelere ihtiyaç duyulacaktır.

Tek bedende iki ayrı birey olduğu için,

Ayşe ve Sema Kızlarımız ayrı birey olarak değerlendirilerek,Çalışma Hayatında yasal düzenlemeler Medeni Hukuk da dikkate alınarak yoğunlaşmak gerekir.

Kanımca konu,ileride Y.lisans ve Dr tezi olarak akademik anlamda ele alınır.



Kaynak: Alitezel