‘29 Kod’la İşten Çıkarıldım / Hüseyin irfan Fırat
(21.01.2020)
SORU: Ben 29 kodla işten çıkarıldım; ama ihbar ve kıdem tazminatımı banka yoluyla maaş hesabıma ödediler. İşveren 10 gün...

SORU: Ben 29 kodla işten çıkarıldım; ama ihbar ve kıdem tazminatımı banka yoluyla maaş hesabıma ödediler. İşveren 10 gün geçtiğinden dolayı tazminatlarımı ödeyip ayrıcalık yaptığı için SSK’ye sehven düzeltme vermiyor (fazla ayrıcalık yaptıklarını düşünüyorlar herhalde). Şimdi 29 kod ile işten çıkarıldığım için de İŞKUR’dan maaş bağlanmıyor. Benim İŞKUR’dan maaş bağlatabilmem için bu durumda ne yapmam gerekir? Sonuçta ben işverene ne saygısızlık ne de ahlaksızlık yaptım. Muhasebe müdürü, “İşini bul, işten çıkmak istediğin zaman tazminatların yatacak” dedi; ama ben kendisine güvendiğimden kodlara bakmadan işten çıkışımı imzalamış oldum.

YANIT: SGK işten çıkış bildirimi kodlarında 29 nolu kodun karşılığı İş Kanunu 25/2, yani ‘ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller (davranışlar)’ nedeniyle işten çıkarılmaktır. Bu nedenlerle işten çıkarılan bir çalışana herhangi bir tazminat ödenmeyeceği gibi kişinin işsizlik ödeneğinden de yararlanması mümkün değildir. Ancak ifadelerinizden anlaşılan şu ki; siz anlaşmalı bir şekilde işten çıkarıldınız ve tazminatlarınız da ödendi. Sizin işsizlik ödeneğinden yararlanabilmeniz için işverenin sizi 04 kodu ile işten çıkarttığını SGK’ye işten çıkış bildirgesinde belirtmesi gerekirdi. İşverenin bu değişikliği (düzeltmeyi) yapmak elindedir. Yapmadığı takdirde işyerinin bağlı bulunduğu Türkiye İş Kurumu şubesine şikâyet dilekçesi vermeniz gerekir. Vereceğiniz dilekçeye tazminatlarınızın ödendiğine ilişkin makbuzların fotokopisini de ekleyiniz.



Kaynak: Birgün