Maaşı Sürekli Geç Yatan İşçi Tazminatıyla Ayrılabilir / Okan Güray Bülbül
(30.11.2019)
İşçiler maaşlarının sürekli geç ödenmesi durumunda işvereni uyarıp, ardından da noterden ihtarname yollayabilir...

İşçiler maaşlarının sürekli geç ödenmesi durumunda işvereni uyarıp, ardından da noterden ihtarname yollayabilir. Ödemeler yine de düzelmezse, haklı fesih olarak değerlendirilip tazminatını alarak ayrılabilir.

1- SORU: Bir şirkette şube görevlisi olarak çalışıyorum. 2017’de maaşlar sürekli olarak 10 gün, 25 gün, 45 gün geç yatırıldı. Daha sonra yarım maaş, üçte bir maaş ödemeleri oldu. 2018’de 5.5 ay maaş alamadığımız oldu. Bu yıl da yine gecikmeler oluyor. Bu durumda tazminat alarak işten ayrılabilir miyiz? İhtarımız nasıl olmalı buna ilişkin?

ARABULUCUYA GİDİN

CEVAP: 4857 sayılı İş Kanunu’nun 34. maddesinde işçinin ücretinin geç ödenmesi halinde çalışmaktan kaçınabileceği hüküm altına alınmıştır. Ücretin sürekli geç ödenmesi işçiye haklı fesih hakkı tanımaktadır. Ücretin ne kadar geç ödenmesi halinde işçinin haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebileceği Yargıtay kararları ve somut olaya göre karara bağlanmaktadır. İşçinin bu durumda işvereni uyarması ve ücretin geç ödenmeye devam edilmesi halinde iş sözleşmesini feshedeceğini noterden bildirmesi ve feshin bu nedenle gerçekleştirildiğinin ortaya konulması gereklidir. Bu durum tazminat alarak işten ayrılma hakkı getiriyor. İş sözleşmenizi haklı nedenle feshettiğinize dair bildirimde bulunarak önce arabulucu sonra dava yoluna gidebilirsiniz.

İKRAMİYE ALMA HAKKINIZ VAR

2- SORU: 1980 yılında memur olarak bir kamu bankasında işe başladım, 1985’te ayrıldım. 1986’da Sağlık Bakanlığı’nda memur olarak işe başladım. 1995’te tekrar ayrıldım. 14 senelik tazminatımı alabilir miyim? Şu anda 9 yıllık SSK emeklisiyim. (Refa Ay)

MEMURLUKTAN AYRILANLAR

CEVAP: Çalışma hayatına memur olarak başlayan, sonra işçi olarak devam eden sizin gibi kişiler, emekli olacakları zaman memur olarak geçirdikleri süreye ilişkin emekli ikramiyelerini alabilir. Ancak bunun için memuriyetten ayrılma nedenin kıdem tazminatı almaya hak kazanmak için gerekli nedenlerden birisi olması gerekir.

‘AİLEVİ’ NEDENLE TAZMİNAT YOK

3- SORU: Aile bütünlüğümün bozulmaması için ailevi nedenlerden dolayı işimden istifa etmek zorunda kaldım. İşyerimle bunu çok kez paylaştım ama ikale yöntemi yapalım dedim ama kabul edilmedi. Eylül ayı itibarıyla 8 yıllık işimden istifa etmek zorunda kaldım işsizlik maaşı alamadım şu an maddi sıkıntı yaşıyorum Kıdem tazminatımı almak için emsal dava arıyorum. Ne yapabilirim?

CEVAP: Maalesef ailevi nedenlerden dolayı istifa ettiyseniz kıdem tazminatı alamazsınız. Ailevi nedenden kastınız ne tam olarak bilmiyorum ancak eşinizin tayin nedeniyle başka şehre taşınmanız kıdem tazminatı için bir gerekçe değil.

İLAVE ÖDEME İMKANINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

4- SORU: Devlette genel cerrahi uzmanı olarak çalışmamı takiben 2015 yılı Mayıs ayında yaş haddinden emekli oldum. Şu anda da Burdur ilinde işyeri hekimi olarak çalışıyorum. Emekli doktorların maaşlarına KHK ile ayda ortalama 2000 TL ilave edilmesine karar verildi. Arkadaşlarım yararlanıyor, ancak ben fiilen çalışmam nedeniyle istifade edemiyorum. Bundan yararlanmam mümkün olur mu? (Halit Kocabıyık)

CEVAP: Belirttiğiniz ilave ödemeden yararlanabilmek için sosyal güvenlik destek primi ödememek ve emekli olduktan sonra çalışmamak gerekmektedir. Siz sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalıştığınız için ilave ödemeden faydalanamıyorsunuz. Arkadaşlarınız herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalışmadıkları, emekli olduktan sonra 4/b’li olması gereken ve bu nedenle de sigortalı sayılmayan kişiler olduğu için ilave ödemeden yararlanabilmektedirler.



Kaynak: Akşam Gazetesi