Memurken İşçi Olana Hem Tazminat Hem İkramiye
(09.09.2021)
Bir süre memur olarak çalıştıktan sonra işçi olarak devam eden kişi, işyerinde gerekli şartlar oluştuğunda kıdem...

Bir süre memur olarak çalıştıktan sonra işçi olarak devam eden kişi, işyerinde gerekli şartlar oluştuğunda kıdem tazminatını alabilir. Aynı kişi emekli olurken de memurluk dönemine ilişkin ikramiyesine hak kazanır.

İşçilerin memurlar gibi emekli olduklarında ikramiye alma hakkı yok. İşçilerin emekli ikramiyesi, kıdem tazminatıdır. Ancak işçilerin toplamda 20-25 yıl aynı işverene bağlı çalışmaları çok kolay olmadığı için ellerine geçen rakam, memurların emekli ikramiyesine göre çok daha düşük oluyor.

AYLIK BAĞLANINCA

Diğer yandan işçiler kıdem tazminatına hak kazanmak için emekli olmak zorunda değiller, buna hak kazanacak şekilde işten ayrılmaları yeterli. Ancak memurlara ikramiyeleri yalnızca emekli aylığı bağlandığında ödenebilir. Yani memur, ikramiyesini alabilmek için emeklilik yaşını beklemek zorundadır. Çalışma hayatına memur olarak başlayan, ardından işçi olarak çalışmaya devam edenler, emekli olacakları zaman memurluk sürelerine ilişkin emekli ikramiyelerini alabilirler. Ancak bunun için memuriyetten ayrılma nedeninin kıdem tazminatı almaya hak kazanmak için gerekli nedenlerden birisi olması şart. Emekli olmadan önceki son 7 yılın yarısından fazlası içerisinde bağlı olunan statü, emeklilikte çok önemlidir. Kişi 20 yıl memur olarak çalışmış olsa bile emekli olmadan önce 3.5 yıl kendi işini yapmış ise Bağ-Kur'lu olarak emekli olur. Ancak hangi statüden emekli olunursa olunsun, memuriyette geçen sürelere ilişkin olarak emekli ikramiyesi alınması mümkün.

ŞARTLARA UYMALI

Daha önce memuriyete tabi hizmeti bulunurken işçi olarak çalışmaya başlayan ve bu işinden de emeklilik için gerekli yaş dışındaki diğer şartları sağlayarak istifa edip ayrılan bir kişi işyerinde geçirdiği süreye ilişkin kıdem tazminatını almaya hak kazanır. Bu durumdaki kişi hem kıdem tazminatını, hem de emeklilik için gerekli yaşa ulaştığında memurluğa ilişkin ikramiyesini alabilir.

EN BÜYÜK SORUN, GEÇMİŞ DÖNEME GÖRE HESAPLANMASI

Şartları sağlayan kişiye emekli ikramiyesi, memuriyetten ayrıldığı tarihteki emeklilik keseneğine esas aylık tutarı ve aylık bağlanacağı tarihteki katsayılar dikkate alınarak hesaplanır. Yani kişinin eline geçen miktar daha az olmaktadır. Bu konuda açılmış davalarda her iki yönde de karar var. Bazı mahkemeler ikramiyenin memurluktan ayrılınmış tarihteki katsayılar baz alınarak hesaplanmasına, bazı mahkemeler ise emekli aylığına hak kazanılan tarih baz alınarak hesaplanmasına hükmediyorlar.

SORULARINIZI GÖNDERİN YAYINLAYALIM

Çalışma hayatı ve sosyal güvenlikle ilgili tüm merak ettiklerinizi calismahayati@aksam.com.tr adresine gönderin, yazarımız Okan Güray Bülbül sizin için sorularınızı cevaplasın. Bundan sonra her perşembe merak ettiğiniz soruların yanıtları AKŞAM'da.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

8.9.1999 öncesi memur olmuş ve 10 yıl memur olarak çalışmış bir kişi, memuriyetten ayrıldıktan sonra işçi olarak çalışmaya başlar ve işyerinden emeklilik için gerekli yaş dışındaki şartları sağladığı için istifa ederse kıdem tazminatını alabilir. Bu durumdaki işçi bu işyerinde geçirdiği sürenin karşılığı olarak kıdem tazminatını aldıktan sonra emekli olmak için gerekli yaş şartını tamamladığında 10 yıllık memuriyeti için de emekli ikramiyesini alabilir. Ancak işçi olarak girdiği işyerinden kıdem tazminatını alarak ayrıldığı tarihle emekli olmak için gerekli yaş şartını doldurduğu tarih arasındaki geçen sürede sağlıktan yararlanması için gelir testi yaptırması gerekir. Memuriyetten ayrılma nedeninin de kıdem tazminatına hak kazanacak bir neden olması ikramiyenin ödenmesi için önkoşuldur.



Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi