Hem SSK’lı Hem Bağ-Kur’lu Olana Yüksek Emekli Maaşı / Okan Güray Bülbül
(10.03.2018)
2011’de yapılan değişiklik sonrası kişinin aynı anda hem SSK’lı, hem de Bağ-Kur’lu olması ve iki tarafa da prim ödenebilmesi mümkün hale geldi. Bu durumda kişi SSK’lı sayılıyor ve yüksek emekli...

2011’de yapılan değişiklik sonrası kişinin aynı anda hem SSK’lı, hem de Bağ-Kur’lu olması ve iki tarafa da prim ödenebilmesi mümkün hale geldi. Bu durumda kişi SSK’lı sayılıyor ve yüksek emekli aylığı fırsatı kazanıyor.

5 SORU 5 CEVAP

Soru: Kendi adıma bir şirketim var ancak proje alamıyorum. Başka bir şirkette çalışmak istiyorum ancak kendi şirketimi de hemen kapatmayacağım. Sigortalı çalışmam sorun olur mu? (Semih Kaya)

İKİ TARAFA DA PRİM

Cevap: 2011’de yapılan değişiklik sonrası kişinin aynı anda hem SSK’lı, hem de Bağ-Kur’lu olması halinde hem işveren tarafından SSK’ya, hem de kendisi tarafından Bağ-Kur’a prim ödenmesi mümkün hale geldi. Bu durumda iki tarafa da prim ödeniyor ancak kişi SSK’lı sayılıyor. Bunun kişiye katkısı ise emekli aylığının yüksek olması oluyor. Sizin de şirketinizi kapatmanıza gerek yok. Başka bir şirkette SSK’lı çalışabilirsiniz, kendi şirketinizden de Bağ- Kur’lu olabilirsiniz. İleride kendi şirketinizi kapatırsanız Bağ-Kur’a prim ödeme zorunluluğunuz da kalmaz.

2- Günü tamamlamak şart

Soru: 1989’da sigorta girişim var, 72 gün çalıştım. 2 çocuk olduğu için işe devam edemedim. 2013’te 4 yıl daha çalıştım ve devam ediyorum. 1970 doğumluyum. Yaşım tutuyor ancak günüm yok. Nasıl emekli olabilirim? (Müge Başel)

Cevap: 1989’daki sigorta girişiniz 23 Mayıs ve öncesi ise 45 yaşında 5.300 günle, sonrasında ise 46 yaşında 5.375 günle normal emekli olabilirsiniz. İki çocuk için borçlanma yaparak 1.440 gün kazanabilirsiniz. 6.5 yıl daha prim ödemeniz gerekiyor. 58 yaşında 3.600 günle de emekli olabilirsiniz. Bunun için de iki yıllık bir çalışmaya ve 58 yaşını doldurmaya ihtiyacınız var. Gün tamamlanmadan aylık bağlatamazsınız. 3

3- Kalıcı malullük aylığı bağlanabilir

Soru: Yüzde 80 kanser hastasıyım, yüzde 82 de engelli raporum var, 18 aydır malulen emekliyim. Ağustosta bitiyor. Malulen emekliliğim devam eder mi?

Cevap: Ağustosta çalışma gücünüzün en az yüzde 60 kaybedildiği raporla tespit edilirse kalıcı malullük aylığı bağlanabilir. Malullük aylığı için, malullüğe konu rahatsızlığın çalışmaya başladıktan sonra gerçekleşmesi şart. Engelli emekliliğinden faydalanmanız da mümkün.

4- Cenaze ödeneği alma hakları var

Soru: Geçen ay iş arkadaşımız kalp krizi geçirip vefat etti. Bir hafta önce işten ayrılmıştı. Eşi ve çocukları cenaze ödeneği alamadı. Dava açarak alabilirler mi?

Cevap: Geride kalanlara cenaze ödeneği ödenmesi için ölen kişinin ölüm tarihinde sigortalı olması gerekmez. Ölen kişi adına 360 gün uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmişse, ölüm tarihinde çalışmıyor olsa bile ödenek alınabilir.

5- Askerlik borçlanması vergi indirimi de getirir

Soru: Askerlik borçlanması yaptım. İşyerime borçlanmaya ilişkin tutarı ödemesi için getirdim. Ödemeyeceklerini söylediler. Dava açarak alabilir miyim? (Oktay Fırat)

Cevap: Askerlik borçlanması borçlanma yapan kişi tarafından ödenir. İşverenin borçlanmayı ödemek gibi bir yükümlülüğü yoktur. Ancak borçlanma yapan kişi, bu sırada çalışıyorsa, SGK’ya ödenen borçlanma tutarını gelir vergisinden indirim konusu yapabilir. 2018’de 18 ay askerlik borçlanması olarak ödenen 11 bin 691 TL için toplamda 1.753 TL vergi indiriminden faydalanılabilir.



Kaynak: Akşam Gazetesi