Kıdem Tazminatı İçin Hileli Boşanmaya Dikkat!
(17.11.2020)
Evlendikten sonra bir yıl içinde istifa eden kadınlar, kıdem tazminatı alabiliyor. Ancak eşinden hileli boşanarak kıdem...

Evlendikten sonra bir yıl içinde istifa eden kadınlar, kıdem tazminatı alabiliyor. Ancak eşinden hileli boşanarak kıdem tazminatı almak için yeniden evlenen kadınlara kötü haber: Tespit edilirse, tazminat faiziyle geri istenir.

Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesine ilişkin olarak çalışmalar ve açıklamalar gelince çalışanların kıdem tazminatı konusunda akıllarına bazı sorular takılmaya başladı. Bu sorulardan biri de kıdem tazminatı hakkının fon hayata geçmeden önce kullanılması gerekip gerekmediği. Fon hayata geçse bile, halihazırda çalışan kişiler için bir geçiş süreci olacak.

ANAYASAL BİR HAK

Bu nedenle kazanılmış haklar korunacağı gibi, yeni sisteme geçiş isteğe bağlı olacaktır. Kıdem tazminatında kadın işçilere tanınan önemli bir hak var. Evlendikten sonraki bir yıl içerisinde istifa eden kadınlar, kıdem tazminatına hak kazanıyor. Bu hakkın kullanılmasında bir sınır da söz konusu değil. Yani kadın işçi üç kez evlenirse üç kez kıdem tazminatı alabilir. Bahsettiğimiz hakkı kullanan kadın işçinin yeniden çalışmaya başlaması için boşanması da şart değildir. Evlendikten sonra bir yıl içerisinde daha iyi bir iş teklifi alan kadın işçi, farklı bir işyerinde daha iyi ücretle çalışmaya başlayabilir. Kadın çalışanların evlilik nedeniyle işlerinden ayrılması ve yeniden çalışmaya başlamaları halinde bu haklarını kötüye kullanıp kullanmadığı konusunda Yargıtay’ın görüşü genellikle çalışan lehine oluyor. Pek çok işveren bu nedenle işinden ayrılan ve yeniden çalışmaya başlayan kadın işçiler aleyhine davalar açıyor.

YENİDEN ÇALIŞABİLİR

Yargıtay bu tip davalarda kadının bir süre sonra evlilik ve iş hayatını birlikte yürütebileceğini düşünerek yeniden çalışmaya başlayabileceği yönünde karar veriyor. Ancak hakkın kötüye kullanımı olarak değerlendirilebilecek bir husus söz konusu ise, kadın işçinin aldığı tazminatı iade etmesi gerekebilir.

1 YILI GEÇENİN HAKKI YANIYOR

KADIN çalışanların dikkat etmeleri gereken en önemli nokta bir yıllık süre. Burada önemli olan düğün değil, resmi nikâh tarihi. Kadın çalışanlar resmi nikâhtan itibaren bir yıl içinde istifa ederlerse kıdem tazminatlarını alabilirler. Öğretmenler ve bazı kamu görevlileri tayin amacıyla nikâhı önce düğünü sonra yapabiliyor. Bu durumda düğün değil nikâh tarihinin dikkate alındığı unutulmamalı.

İŞVEREN KONTROL EDEBİLİR

Evlilik nedeniyle kıdem tazminatı alan kadın işçinin bu hakkı elde etmek için eşinden hileli boşanarak yeniden evlendiğinin tespit edilmesi halinde ise yargı kararları değişebilir. Bu yönde bir davranışın muvazaa (yargıyı yanıltma) olarak değerlendiren mahkemeler kadın işçinin eşiyle hileli bir şekilde boşandığına ve kıdem tazminatı alabilmek için yeniden evlendiği yönünde kararlar verebiliyor. Dolayısıyla kadın işçisine kıdem tazminatı ödeyecek işverenlerin bu durumu kontrol etmelerinde fayda var. Olay mahkemeye taşınır ve hileli boşanmayla muvazaa durumu tespit edilirse, ödenen tazminat geri alınabilir. Hileli boşanmayla kıdem tazminatı hakkını kötüye kullanan işçi, kıdem tazminatını işverenine faiziyle geri ödemek durumunda kalacağı gibi yok yere işinden de olur.



Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi