Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulunun 25/06/2025 Tarihli ve 75935942-050.01.04-[01/33130] Sayılı Kararı

16 Temmuz 2025 ÇARŞAMBA
Resmî Gazete
Sayı : 32957

KURUL KARARI

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: KURUL KARARI

Karar No: 75935942-050.01.04-[01/33130]    Karar Tarihi: 25/06/2025

Konu: Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlan (TSRS) Uygulama Kapsamına İlişkin Usul ve Esaslar’m Yayımlanması

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu’nun Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) Uygulama Kapsamına İlişkin 27/12/2023 tarihli ve 21634 sayılı Kural Kararı ile 16/12/2024 tarihli ve 28294 sayılı Kural Karanmn uygulanmasına yönelik ekte yer alan Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) Uygulama Kapsamına İlişkin Usul ve Esaslar’ın yayımlanmasına karar verilmiştir.

TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORLAMA STANDARTLARI (TSRS) UYGULAMA KAPSAMINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

BİRİNCİ BÖLÜM Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esaslar’m amacı, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlan Kurulu’nun Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) Uygulama Kapsamına İlişkin 27/12/2023 tarihli ve 21634 sayılı Kurul Karan ile 16/12/2024 tarihli ve 28294 sayılı Kurul Kararının uygulanmasına yönelik usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Usul ve Esaslar, Kural’un 27/12/2023 tarihli ve 21634 sayılı Kurul Karan ile 16/12/2024 tarihli ve 28294 sayılı Kurul Kararı uyarınca; kurum, kuruluş ve işletmelerin Kararlarda belirtilen nitelikleri sağlayarak zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olup olmayacaklannın belirlenmesine yönelik değerlendirmeleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Usul ve Esaslar, KuruTun TSRS Uygulama Kapsamına İlişkin 27/12/2023 tarihli ve 21634 sayılı Kararının 4 üncü maddesinin beşinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Usul ve Esaslar’daki terimler KuruTun TSRS Uygulama Kapsamına İlişkin 27/12/2023 tarihli ve 21634 sayılı Kararında yer alan anlamlarıyla kullanılmıştır. Ayrıca, bu Usul ve Esaslar’m uygulanmasında;

a)    Kurul: Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu’nu,

b)    Kurul Karan: Kumlun TSRS Uygulama Kapsamına İlişkin 27/12/2023 tarihli ve 21634 sayılı Kararını,

c)    Kuram: Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlan Kurumunu,

ç) Sürdürülebilirlik Rapora: Bir işletmenin çevresel, sosyal ve yönetişim hususlarına ilişkin olarak TSRS Ter uyarınca hazırladığı açıklamaları içeren “TSRS Uyumlu Sürdürülebilirlik Rapora” başlıklı rapora,

d)    Türkiye Muhasebe Standartları: Kuram tarafından yayımlanan Türkiye Finansal Raporlama Standartları, Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı ile

Küçük ve Mikro işletmeler için Finansal Raporlama Standardım ve farklı işletme büyüklükleri, sektörler ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için Kurum tarafından belirlenen standartları ve bunlarla ilişkili diğer düzenlemeleri,

e) TSRS: Kurum tarafından Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standardı adıyla yayımlanan standartları, ifade eder.

(2) Ana ortaklık, bağlı ortaklık ve iştirak kavramları, Kurul Kararı kapsamına tâbi olunup olunmadığının belirlenmesinde esas alman ve Türkiye Muhasebe Standartları uyarınca hazırlanmış finansal tablolardaki anlamlarıyla dikkate alınır.

İKİNCİ BÖLÜM

Zorunlu Sürdürülebilirlik Raporlamasına Tâbi Olma Kurul Kararındaki Muafiyetler ve İhtiyari Uygulama

MADDE 5- (1) Kurul’un 27/12/2023 tarihli ve 21634 sayılı Kurul Karan ile 16/12/2024 tarihli ve 28294 sayılı Kurul Kararı doğrultusunda aşağıdaki kurum, kuruluş ve işletmeler zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi değildir:

a)    Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesinde yer alan bankalar,

b)    Kurul Kararı’nm 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (9) numaralı alt bendinde yer alan; bir borsada veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem görmemekle birlikte halka arz edilmeksizin pay hariç sermaye piyasası aracı ihraç eden veya bu amaçla Sermaye Piyasası Kurulunca onaylanmış geçerlilik süresi bulunan ihraç belgesi olan anonim şirketler,

e) Payları Borsa İstanbul AŞ.’nin Yakın İzleme Pazarında ve nitelikli yatırımcılara satılmak üzere Girişim Sermayesi Pazarı’nda işlem gören ortaklıklar.

(2) Kurul Kararı’nm 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde sayılan bankalar ve banka dışı mali kuruluşlardan; 16/12/2024 tarihli ve 28294 sayılı Kurul Kararı doğrultusunda Borsa İstanbul AŞ. piyasasında payları işlem görenler hariç olmak üzere, bir önceki yılsonu itibarıyla şube sayısı l’i veya çalışan sayısı 250 kişiyi aşmayanlar, anılan Karar’m Geçici 3 üncü maddesi kapsamında Kapsam 3 sera gazı emisyonlarını açıklama zorunluluğundan muaf oldukları dönemlerde zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi değildirler, ancak ihtiyari raporlama yapabilirler.

Ölçütler

MADDE 6- (1) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesinde yer alanlar hariç olmak üzere, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kummunun düzenleme ve denetimine tâbi olan bankalar herhangi bir ölçüte tâbi olmaksızın zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbidir. Bu fıkranın uygulanmasında 5 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen geçici muafiyet hükümleri saklıdır.

(2) Bankalar ile bu Usul ve Esaslar’m 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen geçici muafiyet hükümlerine tâbi olanlar hariç olmak üzere, Kurul Kararı’mn 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen kurum, kuruluş ve işletmelerin zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olup olmadıkları Kurul Karan’mn 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer verilen ölçütlerin eşik değerleri dikkate alınmak suretiyle belirlenir. Bu kapsamda, söz konusu kurum, kuruluş ve işletmelerin zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olmaları için;

a)    Kurul Kararı’nm 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen “kurum, kuruluş ve işletmelefi’den biri olma vasfını en az iki raporlama dönemi sağlamaları ve

b)    Kurul Kararı’nm 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen üç ölçütten en az ikisinin eşik değerlerini üst üste iki raporlama döneminde sağlamaları,

gerekir. Birbirini takip eden raporlama dönemlerinde sağlanan iki ölçütün aynı ölçütler olması şart değildir. Konuya ilişkin bir örnek durum aşağıda yer almaktadır:

Örnek 1: K Anonim Şirketi’nin (Şirket) paylan 2022 yılı Aralık ayı içerisinde borsada işlem görmeye başlamıştır. Şirket, Kurul Kararı’nda belirtilen üç ölçütten en az ikisini Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun olarak hazırlanmış finansal tabloları uyannca 2022 ve 2023 raporlama dönemleri için sağlamaktadır ve Şirketin bu Usul ve Esaslar’m 5 inci maddesinde belirtilen herhangi bir muafiyeti bulunmamaktadır.

Bu örnekte Şirket, Kurul Karan’nda belirtilen kurum, kuruluş ve işletmeler arasında yer alan “payları borsada işlem gören şirket” şirket olma vasfını 2022 yılında kazanmıştır. Bu nedenle Şirket, 2024 raporlama dönemi için zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbidir.

Örnek 2: C Anonim Şirketi’nin (Şirket) paylan 2023 yılı içerisinde borsada işlem görmeye başlamıştır. Şirket, Kurul Kararı’nda belirtilen üç ölçütten en az ikisini Türkiye Muhasebe Standartlanna uygun olarak hazırlanmış finansal tabloları uyarınca 2022 ve 2023 raporlama dönemleri için sağlamaktadır ve Şirketin bu Usul ve Esaslar’m 5 inci maddesinde belirtilen herhangi bir muafiyeti bulunmamaktadır.

Bu örnekte Şirket, Kurul Kararı’nda belirtilen kurum, kuruluş ve işletmeler arasında yer alan “paylan borsada işlem gören şirket” şirket olma vasfını 2023 yılında kazanmıştır. Bu nedenle Şirket, her ne kadar Kurul Karan’nda belirtilen üç ölçütten en az ikisini 2022 ve 2023 raporlama dönemleri için sağlasa da Kurul Kararı’nda belirtilen kurum, kuruluş ve işletmeler arasında yer alan “payları borsada işlem gören şirket” şirket olma vasfını 2023 yılında kazandığından, 2024 raporlama dönemi için zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olmayacaktır. Şirketin zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olması hususu; 2024 raporlama döneminde de Kurul Karan’nda belirtilen kurum, kuruluş ve işletmeler arasında yer alan bir şirket olması (örnekte paylan borsada işlem gören şirket vasfını devam ettirmesi) ve anılan Karar’da belirtilen üç ölçütten en az ikisini 2024 raporlama döneminde de sağlaması durumunda 2025 raporlama dönemi için gündeme gelecektir.

(3) İkinci fıkra çerçevesinde, örnek bir işletme için ilgili raporlama dönemleri itibanyla ölçütlerin eşik değerlerinin sağlanması ve zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olunması durumu aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

Örnek 3:

Raporlama

dönemi

Kurul Kararı’nda belirtilen bir kurum, kuruluş ve işletme midir?

Aktif

toplamı

500

Milyon TL veya üzeri midir?

Yıllık net satış hasılatı 1 Milyar TL veya üzeri midir?

Çalışan sayısı 250 kişi veya üzeri midir?

Kriterlerden en az ikisini sağlamakta mıdır?

Sürdürülebilirlik raporlaması yapmak zorunda mıdır?

1/1-31/12

2022

Evet

Evet

Hayır

Hayır

Sağlamıyor.

Referans yıl

1/1-31/12

2023

Evet

Evet

Evet

Hayır

Sağlıyor.

Referans yıl

1/1-31/12

2024

Evet

Evet

Hayır

Evet

Sağlıyor.

Tâbi değildir.

1/1-31/12

2025

Evet

Evet

Evet

Hayır

Sağlıyor.

Tâbidir.

(4)    Sürdürülebilirlik raporlaması yapan işletme, ilgili fmansal tabloları raporlayan işletmeyle aynı işletmedir. Konsolide fmansal rapor hazırlayan bir işletme için bu husus, konsolide edilen bağlı ortaklıklarını ve özkaynak yöntemiyle muhasebeleştirilen iş ortaklıkları ile iştiraklerini içerir.

Örnek 4: A Holding Anonim Şirketi zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olup, 2025 yılı faaliyet dönemine ilişkin sürdürülebilirlik raporunu 2026 yılında yayımlayacaktır. A Holding Anonim Şirketi’nin 31/12/2025 tarihli konsolide fmansal raporu A Holding Anonim Şirketi ile birlikte bağlı ortaklığı olan Y Ziraat Aletleri Anonim Şirketi, Z Perakende Anonim Şirketi ve özkaynak yöntemiyle muhasebeleştirdiği iştiraki olan U Balıkçılık Anonim Şirketi’nin bilgi ve verilerinden oluşmaktadır. A Holding Anonim Şirketi aynı şekilde bağlı ortaklıklarının ve iştirakinin bilgi ve verilerini toplulaştırarak konsolide sürdürülebilirlik raporunu yayımlayacaktır.

(5)    Kurul Karan uyarınca zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olma şartlarını sağlayan bir işletme; bağlı ortaklıkları, iştirakleri ve şubeleri farklı ülkelerde faaliyet gösterseler veya farklı bir çerçeveye göre raporlama yapsalar dâhi, söz konusu işletmelerin bilgi ve verilerini içerecek şekilde konsolide sürdürülebilirlik raporlaması yapmak zorundadır. Ayrıca, söz konusu işletmenin bir bağlı ortaklığının veya iştirakinin de bireysel olarak zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olma şartlannı sağlaması durumunda, söz konusu bağlı ortaklık veya iştirak de ana ortaklıktan bağımsız olarak kendi bilgi ve verilerini içerecek şekilde sürdürülebilirlik raporlaması yapmak zorundadır. Bu husus, ana ortaklığın, zorunlu sürdürülebilirlik raporlaması yapma şartlarını sağlayan bağlı ortaklık ya da iştirakinin bilgi ve verilerini konsolide etme zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

Örnek 5: B Holding Anonim Şirketi, zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olup 2025 yılı faaliyet dönemine ilişkin sürdürülebilirlik raporunu 2026 yılında yayımlayacaktır. B Holding Anonim Şirketi’nin 31/12/2025 tarihli konsolide fmansal raporu, B Holding Anonim Şirketi ile birlikte bağlı ortaklıkları olan D Tekstil Anonim Şirketi, G Enerji Anonim Şirketi ve iştiraki olan J İnşaat Limited Şirketi’nin bilgi ve verilerinden oluşmaktadır. D Tekstil Anonim Şirketi Almanya’da faaliyet göstermekte olup Avrupa’da bulunan mevcut düzenlemelere uygun raporlama yapmaktadır. Ayrıca G Enerji Anonim Şirketi de zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olma şartlarını tek başına sağlamaktadır.

Verilen bilgiler ışığında, B Holding Anonim Şirketi tarafından hazırlanacak sürdürülebilirlik raporunun D Tekstil Anonim Şirketi, G Enerji Anonim Şirketi ve J İnşaat Limited Şirketi’nin bilgi ve verilerini içerecek şekilde konsolide olması gerekmektedir. Buna ek olarak G Enerji Anonim Şirketi, B Holding Anonim Şirketi’nden bağımsız olarak kendi bağlı ortaklıklarını ve iştiraklerini de dâhil edecek şekilde, bilgi ve verilerini içeren ayrı bir sürdürülebilirlik rapora yayımlayacaktır. Bu durum, B Holding Anonim Şirketi’nin G Enerji Anonim Şirketi’yi konsolide sürdürülebilirlik raporuna dâhil etme zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

(6) Kural Kararı uyarınca zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olmayan bir işletme, yalnızca ana ortaklığının, bağlı ortaklığının veya iştirakinin Kural Karan kapsamında zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olması nedeniyle zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olmaz.

Örnek 6: M Holding Anonim Şirketi, raporlama kriterlerini sağlamadığı için TSRS’lere uygun olarak sürdürülebilirlik raporlaması yapmak zorunda değildir ve ihtiyari raporlama da yapmayacaktır. M Holding Anonim Şirketi’nin 31/12/2025 tarihli konsolide fmansal rapora, M Holding Anonim Şirketi ile birlikte bağlı ortaklıkları olan A Perakende Anonim Şirketi, P Madencilik Anonim Şirketi ve iştiraki olan Y İmalat Limited Şirketi’nin bilgi ve verilerinden oluşmaktadır. P Madencilik Anonim Şirketi payları borsada işlem gören bir şirket olup zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbidir. Bu doğrultuda, P Madencilik Anonim Şirketi, M Holding Anonim Şirketi’nden bağımsız olarak kendi bağlı ortaklıklarının ve iştiraklerinin bilgi ve verilerini de dâhil edecek şekilde ayrı bir sürdürülebilirlik rapora yayımlayacak olup bu husus M Holding Anonim Şirketi’nin de sürdürülebilirlik rapora hazırlamasını gerektirmez.

Esas alınacak fmansal tablolar

MADDE 7- (1) Zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olunup olunmadığının belirlenmesinde, bir işletmenin kendisi ile bağlı ortaklıklarının ve iştiraklerinin aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı hesaplanırken Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun olarak hazırlanan son iki raporlama dönemine ilişkin fmansal durum tablosu ile kâr veya zarar ve diğer kapsamlı gelir tablosu dikkate alınır. Bir şirketin yurtdışmda bulunan bağlı ortaklık ve iştiraklerinin, varsa denetimden geçmiş uluslararası muhasebe standartlarına uygun olarak hazırlanan fmansal tabloları, olmaması hâlinde tâbi oldukları mevzuat uyarınca hazırlanan fmansal tabloları dikkate alınır.

(2) Belirlenen hadlerin eşik değerlerinin aşılıp aşılmadığı hususunda her raporlama dönemine ilişkin ilgili yıl için Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun olarak hazırlanan fmansal tablolar dikkate alınır. Tek bir fmansal tablodaki karşılaştırmalı tutarlar üzerinden değerlendirme yapılmaz.

Aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatının tespiti

MADDE 8- (1) Aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatının tespitinde, 7 nci maddede belirtilen inansal tablolar çerçevesinde, işletmenin Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun olarak hazırlanmış inansal raporunda yer alan inansal durum tablosunun aktif toplamı ve kâr veya zarar ve diğer kapsamlı gelir tablosunun hasılat toplamı dikkate alınır.

(2) Farklı ve özellikli kurum, kuruluş ve işletmelerin yıllık net satış hasılatı hesaplamasında kullanılması gereken kalemler aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

KURUM, KURULUŞVE İŞLETMELER

NET SATIŞ HASILATI HESAPLANMASINDA KULLANILACAK KALEMLER

Derecelendirme

Kuruluşları

Net Satış Hasılatı hesabında “Hasılat” kalemi

İpotek Finansmanı Kuruluşları

Kıymetli Maden Üretimi Veya Ticareti ile İştigal Eden Şirketler

Kıymetli Madenler Aracı Kurumlan

Merkezi Saklama Kuruluşu

Varlık Kiralama Şirketleri

Yetkili Müesseseler

Merkezi Takas Kuruluşu

Net Satış Hasılatı hesabında, “Hasılat”, “Ücret ve Komisyon Gelirleri” ve “Faiz Gelirleri” kalemleri toplamı

Reasürans Şirketleri

Net Satış Hasılatı hesabında “Hayat Dışı Teknik Gelir”, “Hayat Teknik Gelir”, “Emeklilik Teknik Gelir” kalemleri toplamı

Sigorta Şirketleri

Emeklilik Şirketleri

Faktöring Şirketleri

Net Satış Hasılatı hesabında “Esas Faaliyet Gelirleri” olarak raporlanan “Faktöring Gelirleri”, “Finansman Kredilerinden Gelirler”, “Kiralama Gelirleri” ve “Tasarruf Finansman Gelirleri” toplamı

Finansal Kiralama Şirketleri

Finansman Şirketleri

Tasarruf Finansman Şirketleri

Holding Şirketleri

Net Satış Hasılatı hesabında “Hasılat” kalemi. “Hasılat” kalemi dışında “Satış Gelirleri”, “Finans Sektörü Faaliyetleri Hasılatı” ve “Faiz, Prim, Komisyon ve Diğer Gelirler” kalemlerinin de bulunması durumunda bunlar dâhil toplamı

Portföy Yönetim Şirketleri

Net Satış Hasılatı hesabında “Hasılat” kalemi. “Hasılat” kalemi dışında “Finans Sektörü Faaliyetleri Hasılatı” da bulunması durumunda bunlar dâhil toplamı

Yatırım Ortaklıkları

Net Satış Hasılatı hesabında “Hasılat” kalemi. “Hasılat” kalemi dışında “Finans Sektörü Faaliyetleri Hasılatı” da bulunması durumunda bunlar dâhil toplamı

Varlık Yönetim Şirketleri

Net Satış Hasılatı hesabında “Faiz Gelirleri” ve “Ücret ve Komisyon Gelirleri” kalemleri toplamı

Yatırım Kuruluşları

Net Satış Hasılatı hesabında “Hasılat” kalemi. “Hasılat” kalemi dışında “Satış Gelirleri” ve “Finans Sektörü Faaliyetleri Hasılatı” da bulunması durumunda bunlar dâhil toplamı

(3) Finansal tablolarım Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun olarak hazırlamayan kurum, kuruluş ve işletmeler için ilgili mevzuatı kapsamındaki çerçeveye göre hazırlanan finansal tablolar dikkate alınır. Bu kapsamdaki işletmeler için aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı tespitinde Bağımsız Denetime Tâbi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Cumhurbaşkanı Kararma İlişkin Usul ve Esaslar’m hükümleri kıyasen uygulanır.

Çalışan sayısının hesaplanması

MADDE 9- (1) Şirketin çalışan sayısının hesaplanmasında, muhtasar beyannamede veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde bildirilen yıllık toplam çalışan sayısının aylık ortalaması dikkate alınır. Söz konusu aylık ortalama, aylar itibarıyla aylık çalışan sayılarının toplamının on ikiye bölünmesiyle elde edilir. Çıraklık ve mesleki eğitim sözleşmesi kapsamında şirkette mesleki eğitim gören çıraklar ve staj yapan öğrenciler çalışan sayısının hesaplanmasında dikkate alınmaz.

(2) Ortalama çalışan sayısı hesaplanırken, ana ortaklığın ve bağlı ortaklıkların bu maddeye göre hesaplanan çalışan sayılarının toplamı dikkate alınır. İştiraklerin bu maddeye göre hesaplanan çalışan sayısı ise şirketin iştirakteki hissesi oranında dikkate alınır.

Örnek 7: A şirketi bir ana ortaklık olup B şirketi A şirketinin bağlı ortaklığıdır. A şirketinin C şirketinde %20 payı bulunmaktadır ve C şirketi A şirketinin iştiraki niteliğindedir. Söz konusu şirketlerin aylık çalışan sayılarına ilişkin bilgiler aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Aylar

A Şirketi

B Şirketi

C Şirketi

Ocak

300

170

180

Şubat

305

180

170

Mart

310

185

145

Nisan

305

195

150

Mayıs

300

185

150

Haziran

295

180

160

Temmuz

290

170

160

Ağustos

285

135

160

Eylül

290

140

170

Ekim

310

165

180

Kasım

310

165

180

Aralık

300

170

140

Yıllık Toplam

3.600

2.040

1.945

Aylık Ortalama (Yıllık Toplam/12)

300

170

162,08

Yukarıdaki tabloda, şirketler itibarıyla yıllık çalışan sayısı ve aylık ortalama çalışan sayısı yer almaktadır. Buna göre, A şirketinin aylık ortalama çalışan sayısı hesaplanırken A ve B şirketlerinin aylık ortalama çalışan sayılarının tamamı ile C şirketinin aylık ortalama çalışan sayısının %20’si dikkate alınır. Dolayısıyla, A şirketi için toplam aylık ortalama çalışan sayısı 502,42’dir (300 + 170 + (162,08 x %20).

(3) Çalışan sayısının hesabında, 8 inci madde çerçevesinde şirketin kendisinin, bağlı ortaklıklarının ve iştiraklerinin yurt içindeki ve yurt dışındaki çalışan sayılan da dikkate alınır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Zorunlu Sürdürülebilirlik Raporlaması Kapsamından Çıkma

Kapsamdan çıkma

MADDE 10- (1) Eşik değerleri aştığı için zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olan şirketler; tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte 6 ncı maddede belirtilen ölçütlerden en az ikisine ait eşik değerlerin iki raporlama döneminde art arda altında kalması durumunda, müteakip raporlama döneminden itibaren raporlama kapsamından çıkar. Birbirini takip eden raporlama dönemlerinde eşik değerlerin altında kalman iki ölçütün aynı olması şart değildir.

Aşağıdaki tabloda, 6 ncı maddenin ikinci fıkrası kapsamında ilgili raporlama dönemleri itibarıyla ölçütlerin eşik değerlerini sağlayarak zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olan ancak sonraki dönemlerde ölçütlerin eşik değerlerini sağlamadığı için bu kapsamdan çıkan bir şirkete ilişkin örnek bir durum yer almaktadır. (31/12/2026 tarihinde sona eren raporlama döneminde ölçütlerden en az ikisinin eşik değerlerinin yüzde yirmi veya daha fazla oranda altında kalmadığı varsayılmıştır.)

Raporlama

dönemi

Aktif

toplamı

500

Milyon TL veya üzeri midir?

Yıllık net satış hasılatı 1 Milyar TL veya üzeri midir?

Çalışan sayısı 250 kişi veya üzeri midir?

Kriterlerden en az ikisini sağlıyor mudur?

Raporlamaya tâbi midir?

1/1-31/12

2024

Evet

Hayır

Evet

Sağlıyor.

Referans yıl

1/1-31/12

2025

Evet

Evet

Hayır

Sağlıyor.

Referans yıl

1/1-31/12

2026

Evet

Hayır

Hayır

Sağlamıyor.

Tâbidir.

1/1-31/12

2027

Hayır

Hayır

Evet

Sağlamıyor.

Tâbidir.

1/1-31/12

2028

Evet

Hayır

Evet

Sağlıyor.

Tâbi değildir.

(2)    Eşik değerleri aştığı için zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olan şirketler, 8 inci madde çerçevesinde tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte, bir raporlama döneminde 6 ncı maddede belirtilen ölçütlerden en az ikisinin eşik değerlerinin yüzde yirmi veya daha fazla oranda altında kalması durumunda, müteakip raporlama döneminden itibaren zorunlu sürdürülebilirlik raporlaması kapsamından çıkar.

(3)    Zorunlu sürdürülebilirlik raporlaması kapsamında yer alan bir kurum, kuruluş veya işletme, Kurul Kararı’nm 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen “kurum, kuruluş ve işletmeler”den biri olma vasfım yitirdiği durumda söz konusu durumun gerçekleştiği raporlama dönemi itibarıyla kapsamdan çıkar.

Müteakip raporlama dönemlerinde yapdacak değerlendirmeler

MADDE 11- (1) Zorunlu sürdürülebilirlik raporlaması kapsamına tâbi olan şirketler, müteakip raporlama dönemlerinde zorunlu sürdürülebilirlik raporlaması kapsamında olup olmadıklarını her yıl değerlendirirler.

(2) Birinci fıkrada belirtilen değerlendirme yapılırken yıllık net satış hasılatında 8 inci madde hükümleri, çalışan sayısı hesaplamasında ise 9 uncu madde hükümleri uygulanır.

Zorunlu sürdürülebilirlik raporlaması kapsamından çıktıktan sonra esas alınacak finansal tablolar

MADDE 12- (1) Zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olan bir şirketin müteakip raporlama döneminde raporlama kapsamından çıkması durumunda, söz konusu şirketin zorunlu raporlama kapsamından çıktığı raporlama dönemini takip eden raporlama dönemlerinde tekrar sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olup olmayacağının tespitinde 7,8 ve 9 uncu madde hükümleri uygulanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Çeşitli Hükümler

MADDE 13- (1) Bu Usul ve Esaslar’m uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Kurum yetkilidir.

MADDE 14- (1) Bir kurum, kuruluş veya işletmenin bu Usul ve Esaslar’m 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen geçici muafiyet kapsamında olup olmadığı değerlendirilirken, şube sayısının hesabında yalnızca ana şirketin şube sayısı dikkate alınır, bağlı ortaklık ve iştiraklerinin şube sayılan hesaplamaya dâhil edilmez.

Geçici Madde 1- (1) 8 inci madde uyarınca 2024 yılında zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tâbi olunup olunmadığının belirlenmesinde 2022 yılı için enflasyon etkisine göre düzeltilmemiş finansal tablolar esas alınır.

Yürürlük

MADDE 15- (1) Bu Usul ve Esaslar, 1/1/2024 tarihinde ve sonrasında başlayan raporlama dönemlerinde uygulanmak üzere yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16- (1) Bu Usul ve Esaslar’ı Kumm Başkanı yürütür.