Redd-i miras yapana maaş bağlanır mı?
(08.09.2022)
Değerli okurlar, bugün sizlere sigortalının ve emeklinin vefatı halinde mirasından çok borcu olup bu mirası reddettikleri...

Değerli okurlar, bugün sizlere sigortalının ve emeklinin vefatı halinde mirasından çok borcu olup bu mirası reddettikleri sonucunda eş ve çocuklarına dul veya yetim aylığı bağlanır mı konusunu işleyip sizlerden gelen sorulara cevaplar vereceğim.

REDD-İ MİRAS, MAAŞ BAĞLANMASINA ENGEL DEĞİL

Sigortalının vefatı halinde varsa malı mülk miras olarak kalır, bir de borçları kalır. Borçları mirasçıların ödeme zorunluluğundadır. Ancak kişinin miras bıraktıkları borçlarından az ise bu sefer mirasçıların ben bu mirası istemiyorum diye redd-i miras hakkı vardır. Tabii ki bunun da bir süresi var. Bu süre de kişinin vefatından itibaren 3 ay içerisinde oluyor. Redd-i miras işleminin sosyal güvenlik hakları ile ilgisi merak edilen önemli husus oluyor. Hemen belirtelim, redd-i miras işlemi yaptırmak muristen dolayı hak sahiplerine dul veya yetim aylığı bağlanmasına engel olmuyor.

MİRASIN REDDİ NEREYE YAPILIR?

Hak sahiplerinin söz konusu redd-i mirasa ilişkin haklardan yararlanabilmeleri amacıyla redd-i miras kararı, vefat eden sigortalının en son ikamet ettiği yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurmak suretiyle çıkartılabiliyor. Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılır. Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor. Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit eder. Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge veriliyor.

TAHAKKUK EDEN PRİMLERDE DURUM BAŞKA

Vefat eden 4/1-b sigortalısının aylık bağlanmadan önce tahakkuk eden prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının mirasın reddedilmesi yoluyla terkin edilerek aylık talebinde bulunmaları mümkün bulunmuyor. Yani emekli olmadan ölen ve sabit prim borçları ödenmeyen kişiden dolayı kalan prim ödenmeden hak sahiplerine aylık bağlanamıyor.

ENGELLİ MEMUR EMEKLİLİĞİ

SGK başlangıcım 20.10.1998. EKPSS ataması ile 15.01.2016 engelli memur olarak göreve başladım. Ne zaman engelli memur emeklisi olurum?

Ali Bey, 1 Ekim 2008 sonrası Göreve Başlayan Engelli Memurun Emekliliği çalışma gücündeki kayıp oranına göre;

1-Sakatlık oranı yüzde %50 ilâ %59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

2- Sakatlık oranı %40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar.



Kaynak: Mustafa İşçan / Milli Gazete