81 İlde Uygulanan İşbaşı Eğitim Avantajları
(27.03.2023)
İŞKUR’un 81 ilde hayata geçirdiği İşbaşı Eğitim Programı, hem iş arayan gençler hem de işverenler için çok avantajlı...

İŞKUR’un 81 ilde hayata geçirdiği İşbaşı Eğitim Programı, hem iş arayan gençler hem de işverenler için çok avantajlı. Programla gençler geleceğin mesleklerine şimdiden hazırlanırken, işverenler de kalifiye personel istihdam etme fırsatı yakalıyor. 

TÜİK’in Türkiye genelinde Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı ocak ayında 3 milyon 424 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise yüzde 9.7 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7.7 iken, kadınlarda yüzde 13.7 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0.5 puanlık artış ile yüzde 20.2 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 16.5, kadınlarda ise yüzde 26.6 olarak tahmin edildi.

TECRÜBE ŞARTI

Görüldüğü üzere gençlerde işsizlik oranı, genel işsizlik oranından çok fazla. Keza iş arayan, ancak iş tecrübesi olmadığı için iş bulamayan kişiler hep iş tecrübesi ve mesleki deneyim şartı ile karşılaşıyor. İş piyasasına yeni girecek olan gençlerin iş başvurusunda en önemli handikaplarından biri de tecrübe şartının aranmasıdır. Diğer yandan, işverenler için de kalifiye ve deneyimli çalışan bulmak en önemli problemlerden biri. İşte bu problemlere çözüm bulmak amacıyla Türkiye İş Kurumu tarafından uygulanan aktif işgücü programlarından biri de ‘İşbaşı Eğitim Programı’dır. 2023 yılında uygulanan bu program, hem gençler hem de işverenler için çok avantajlı.

İSTİHDAM EDİLEBİLİRLİK

İşbaşı Eğitim Programı, İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin yine kuruma kayıtlı işyerlerinde, daha önceden edindikleri teorik bilgileri uygulama yaparak pekiştirmelerini ve/veya mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak amacıyla düzenleniyor. Böylece istihdam edilebilirlik avantajı elde ediliyor. Program ile kişinin işgücü piyasasına uyumunu, rekabet edebilirliğini ve verimliliğini artırmak amaçlanıyor. İşbaşı Eğitim Programı, katılımcının deneyim kazanmasını sağlayacak mesleklerde düzenleniyor. Böylelikle katılımcıların işgücü piyasasına uyumu; işverenin ise katılımcının özelliklerini ve yeteneklerini yakından görmesi sağlanıyor. Ayrıca gençleri geleceğin mesleklerine şimdiden hazırlıyor. 

SUNULAN FIRSATLAR

İşbaşı Eğitim Programı’na katılan vatandaşlara, programa fiilen katıldıkları gün üzerinden;

İş arayan statüsündeki katılımcılara günlük 327,18 TL, öğrencilere 245,38 TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 163,59 TL,

Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 359,90 TL cep harçlığı ödeniyor.

Programa katılanların genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi İŞKUR tarafından program süresince karşılanıyor. Bu bağlamda anılan kursiyerlerden dolayı işverenlerin SGK primi ödemeleri söz konusu değil.

NASIL BAŞVURULABİLİR?

İşbaşı Eğitim Programı’na başvuru şartlarını sağlayan tüm vatandaşlar, 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerinden ve İŞKUR e-Şube üzerinden başvuruda bulunabilirler.

FAYDALANMA KOŞULLARI SON DERECE BASİT

Türkiye İş Kurumu tarafından uygulanan tüm programlardan faydalanmak için öncelikle İŞKUR’a kayıtlı olmak şart. Kayıt için İŞKUR’a gitmenize gerek yok. İnternet üzerinden kayıt yapmak mümkün. Ayrıca;

15 yaşını tamamlamış olmak,

İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmamak,

Emekli olmamak,

Programa başladığı tarihten önceki bir yıl içerisinde program düzenlenecek işverene ait vergi numarası altında yer alan işyerlerinde sigortalı olmamak,

Kurumca aynı meslekte düzenlenen kurs/programı tamamlamamış olmak,

Programa katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak,

İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak şartlarının sağlanması gerekiyor.

Mesleki eğitim kursundan veya İşbaşı Eğitim Programı’ndan bir kişi en fazla ikişer kez yararlanabilir. Kişilerin kurs ve programlardan toplam yararlanma sayısı ise üçü geçemeyecek. 

PROGRAM SÜRELERİ

İşbaşı Eğitim Programı, genel olarak günde en az 5, en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilir. Program süresi;

Bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 aydır.

Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için işbaşı eğitim programlarının süresi en fazla 9 ay olarak uygulanıyor.

Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde MEB Hayat Boyu Öğrenme modüllerinin veya üniversite eğitim modüllerinin asgari sürelerinden az olmamak kaydıyla program düzenleniyor. Program günde en az 5, en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saat ve günlük 240 günü geçmeyecek şekilde planlanabilir. 



Kaynak: İsa Karakaş / İstanbul Ticaret Gazetesi