Deprem Yardımı Yapan İşveren Vergi-SGK Primi Ödemeyecek
(28.03.2023)
Deprem birçok çalışan ve işverenin hayatında önemli değişikliklere sebebiyet verdi. İşte çalışanların mağduriyetlerinin...

Deprem birçok çalışan ve işverenin hayatında önemli değişikliklere sebebiyet verdi.

İşte çalışanların mağduriyetlerinin giderilmesi için yapılan düzenlemelere ilave olarak depremden etkilenen çalışanlara işverenleri tarafından sağlanacak yardımlarda vergi ve SGK istisnası da sağlandı. Depremden, kendisi, eşi, çocuğu veya anne ve babası etkilenen hizmet erbabına, işverenler tarafından 6/2/2023 ila 31/7/2023 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil) mevcut ücret, prim, ikramiye gibi ödemelerine ilave olarak yapılan;

-Ayni yardımlar ile,

-Toplam tutarı 50.000 TL'yi geçmeyen nakdi yardımlar

5510 sayılı Kanun'a göre prime esas kazanca dâhil edilmeyecektir. Ayrıca bu yardımlar üzerinden 193 sayılı Kanun uyarınca gelir vergisi ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu uyarınca damga vergisi kesintisi yapılmayacaktır.

7440 sayılı Kanun'da 06/02/2023 tarihinde Kahramanmaraş İlinde meydana gelen depremler nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca 213 sayılı Kanunun 15 inci maddesi kapsamında mücbir sebep hali ilan edilen yerler ile ilgili hükümlere yer verilmiştir.

İşverenler tarafından sigortalıya yapılan deprem yardımının prime esas kazançtan istisna tutulabilmesi için sigortalının kendisi, eşi, çocuğu veya anne ve babasının depremden etkilenmiş olması gerekmektedir.

Buna göre; sigortalının kendisi, eşi, çocuğu veya anne ve babasından;

-Yerleşim yeri (Bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu, diğer bir ifade ile ikametgâh adresinin bulunduğu yeri) 06/02/2023 tarihi itibariyle Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illeri ile Sivas İlinin Gürün İlçesinde bulunanlar,

-Yerleşim yeri Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illeri ile Sivas İlinin Gürün İlçesinde bulunmamakla birlikte geçici olarak herhangi bir sebeple bu yerlerde bulunanlar,

-Deprem nedeniyle hayatını kaybedenler, yaralananlar ve tedavi görenler,

-Deprem nedeniyle mal varlığı zarar görenler,

-Deprem nedeniyle Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illeri ile Sivas İlinin Gürün İlçesinden diğer yerlere taşınanlar, Depremden etkilenmiş sayılacaktır.

Çalışanlara yapılacak yardımların SGK, Gelir ve Damga Vergisinden istisna olabilmesi için çalışanın, eşinin, çocuğunun veya anne ve babasının depremden etkilenmesi mutlak şarttır. Yardımın yapılması için çalışanın, eşinin, çocuğunun veya anne ve babasının birinin bile depremden etkilenmesi yeterlidir.

Sigortalının kendisinin, eşinin, çocuğunun, anne veya babasının yerleşim yerinin deprem bölgesinde olmamasına karşın söz konusu kişilerin depremden etkilenmesi halinde de sigortalıya yapılacak nakdi yardımlar istisna kapsamında değerlendirilebilecektir.

Ancak, kendisinin, eşi, çocuğu veya anne ve babasının yerleşim yeri bu yerlerde olmadığı durumlarda depremden etkilendiğinin; geçici olarak herhangi bir sebeple bu yerlerde bulunduğuna ilişkin tespitler, ulaşım kayıtları, hastane kayıtları, hasar tespit raporları ve benzeri belgelerle tevsik edilmesi ve bu belgelerin ücret bordrosunun eki olarak muhafaza edilmesi gerekmektedir.



Kaynak: Resul Kurt / Star Gazetesi