Alacak Davası Sonrasında SGK Nezdinde Yürütülecek İşlemler

Bir çalışanımız arabuluculukta anlaşma sağlanamaması nedeniyle alacak davası açmış. Mahkeme fazla mesai ücreti ile yıllık izin ücreti ödenmesine karar vermiş. SGK bildirimlerini nasıl yapacağız, maliyeti ne kadar olur? Serhat K.

davası sonrasında mahkemelerce sigortalılara ulusal bayram ve genel tatili (UBGT) günü ücretlerinin, hafta tatili ücretlerinin, fazla mesai ücretlerinin veya hak kazandığı halde kullanmadığı yıllık izin sürelerine ilişkin ücretlerin eksik ödendiğine veya ödenmediğine karar verilebilmektedir.

Sosyal güvenlik mevzuatına göre ücret niteliğinde sayılması nedeniyle prime esas kazanca dahil edilmesi gereken bu ödemelere ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinin/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin bir aylık süre içinde düzenlenerek verilmesi Sosyal Güvenlik Kurumunca işverenlerden istenilmekte; bir aylık süre içinde verilmemesi halinde bahse konu belgeler Kurumca re’sen düzenlenerek tahakkuk eden prim borçları ve idari para cezaları işverenlere tebliğ edilmektedir.

Mahkeme kararında eksik ödendiğine karar verilen ücretler hak edilen ayın kazancına dahil edilecek.

UBGT ücretlerinin, hafta tatili ücretlerinin ve fazla mesai ücretlerinin hak kazanılan ayın kazancına dahil edilmesi gerektiğinden bu ödemeler UBGT çalışmasının veya hafta tatili çalışmasının ya da fazla mesainin yapıldığı ayın kazancına dahil edilmek suretiyle; yıllık izin ücretlerinin ise akdin feshedildiği ayda hak kazanılması nedeniyle akdin feshedildiği ayın kazancına dahil edilmek suretiyle düzenlenecek aylık prim ve hizmet belgeleri/muhtasar ve prim hizmet beyannameleri ile SGK’ya bildirilmesi gerekiyor.

Hal böyle olmakla birlikte kimi zaman alacak davası sonrasında kesinleşen mahkeme kararında, sigortalılara yapılacak ödemelerin hangi aylara ilişkin olduğu belirtilmediğinden bu durumda alacak davasına konu olan ödemelerin hangi aylara ilişkin olduğu SGK tarafından mahkemeden sorulmakta; mahkemece hangi dönemlere ilişkin olduğu belirtilmiş ise mahkeme yazısında belirtilen aylar itibariyle belgelerin/beyannamelerin verilmesi istenilmekte, belirtilmemiş ise söz konusu ödemelerin akdin feshedildiği ayın kazancına dahil edilmek suretiyle düzenlenecek aylık prim ve hizmet belgesi ile bildirilmesi işverenlerden istenilmektedir.

SGK Bildirimleri nasıl yapılacak?

Geriye yönelik olacak yapılacak bildirim sırasında;

  • 2020/6 ve öncesi dönemlere ilişkin prime esas kazançlar e-Bildirge v2 uygulaması üzerinden,

  • 2020/7 ve sonrası dönemlere ilişkin prime esas kazançlar MUHSGK uygulaması üzerinden

SGK’ya gönderilebilecektir.

Alacak davasına konu olan ödemeler nedeniyle sigortalılara prim günü kazandırma gibi bir durum olmadığından, bu kararlar sonrasında düzenlenecek ek nitelikteki bildirgelerin/beyannamelerin günsüz (0 gün) ve SGK yazısında belirtilen SPEK üzerinden düzenlenmesi gerekecektir. Ayrıca bu belgelerin yasal süresi dışında verilmesi nedeniyle kanun numarasının da 0 olarak seçilmesi icap etmektedir.

Hangi yaptırımlarla karşılaşılacak?

SGK’ya yapılacak bildirim sonrasında tahakkuk eden primlerin ödeme vadesinin sona erdiği tarihten tahsil tarihine kadar hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte ödenmesi gerekecektir.

Alacak davasına konu ödemelerin ilişkin olduğu dönemler;

  • 2020/Haziran ve öncesi ise her bir bildirge başına aylık asgari ücretin iki katı tutarında

  • 2020/Temmuz ve sonrası ise, aylık asgari ücretin onda birinden az, iki katından fazla olmamak üzere tespit edilen prime esas kazanç tutarında

idari para cezasıyla karşılaşılacaktır.

Ayrıca sigortalının prime esas kazancının eksik bildirildiği dönem aralığında asgari ücret desteğinden yararlanılmış ise ilgili yıl/yıllarda yararlanılmış asgari ücret desteklerinin tamamı geri alınacağından asgari ücret desteğine isabet eden primlerin de gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte ödenmesi icap etmektedir.

2025 YILINDA MALİ TATİLE DİKKAT!

5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesine Dair Kanuna göre 2025 yılında mali tatil 1 Temmuz Salı günü başlayıp, 20 Temmuz Pazar günü sona erecektir.

Anılan Kanun uyarınca;

1-Son günü malî tatile rastlayan kanun kapsamına giren süreler, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılmakta,

2- Malî tatilin sona erdiği günü izleyen beş gün içinde (biten madde kapsamındaki kanuni ve idari süreler ise malî tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beşinci gün sona ermiş sayılmaktadır.

Bu bakımdan iş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri hariç olmak üzere SGK’ya verilmesi gereken prim belgeleri/ibraz edilmesi gereken işyeri kayıt ve belgeleri/Kuruma yapılacak itirazlar ile yapılması gereken ödemelerin son gününün;

  • 1 Temmuz 2025 ila 20 Temmuz 2025 tarihleri arasına rastlaması halinde, söz konusu yükümlülükler 27 Temmuz tarihinin Pazar gününe rastlaması nedeniyle 28 Temmuz Pazartesi gününe kadar;

  • 21 Temmuz ila 25 Temmuz tarihleri arasına rastlaması halinde, söz konusu yükümlülükler 25 Temmuz Cuma gününe kadar,

Yerine getirildiği takdirde süresi içinde yerine getirilmiş sayılmaktadır.


Kaynak:Eyüp Sabri Demirci / Karar.com