Süt İzninden Faydalanmanın Püf Noktaları!
(20.06.2022)
Çalışma mevzuatımızda aileyi ve kadınların istihdama katılımını destekleyici çok sayıda düzenleme bulunmaktadır...

Çalışma mevzuatımızda aileyi ve kadınların istihdama katılımını destekleyici çok sayıda düzenleme bulunmaktadır. Bu düzenlemelerden biri de hem memur kadınların hem de işçi kadınların çocuklarını emzirmesi için ücretli süt izni verilmesidir. Devlet Memurları Kanunu’na tabi memurlara verilen süt izninden gereğince faydalanmasına ilişkin püf noktalarına bu yazımızda yer verilmiştir…

SÜT İZNİ İÇİN DİLEKÇE VERİLMELİ

Memur, doğum sonrası analık izni süresi bitiminden itibaren yarım gün izin hakkından mı yoksa süt izninden mi yararlanmak istediğini çalıştığı kurumuna dilekçe ile bildirmesi gerekmektedir. Yarım gün izninden faydalanan memura ayrıca süt izni verilmemektedir. 

Memura, doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda günde bir buçuk saat süt izni verilmektedir. İkiz ya da daha fazla doğumlarda çoğul doğumlarda da süt izni süresi değişmemektedir.

SÜT İZNİNİN KULLANIMINA İLİŞKİN ESASLAR

Süt izninden sadece kadın memur yararlanmaktadır. Annenin ölümü hâlinde dahi süt izni babaya geçmemektedir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı memur anne tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Bu konuda memurun çalıştığı birim amirinin bir inisiyatifi yoktur.

Memur, süt izninden ve Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan yarım gün izin hakkından aynı anda yararlanamamaktadır. Süt izninin, memurun çocuğunu emzirmesi için günlük olarak kullanması gereken bir izin hakkı olması sebebiyle bu izin birleştirilerek sonraki günlerde topluca kullanılması mümkün değildir.

Süt iznini kullanmakta iken çocuğun ölümü hâlinde memur anne bu iznin kalan süresini kullanamaz. Çocuğun ölüm tarihi itibarıyla süt izni süresi tamamlanmış olacaktır.

“Asgari ücrete temmuz ayında zam yapılırsa bu Doğum Borçlanması ya da Askerlik Borçlanması gibi borçlanma yapmayı düşünenler için ödenecek primlere yansır mı?” Ömer B.

Ömer Bey, Emekli Sandığı Kanununa bağlı memurların hizmet borçlanmaları hariç olmak üzere askerlik borçlanması ve doğum borçlanmaları diğer hizmet borçlanmaları gibi cari asgari ücrete endekslendiğinden asgari ücret artışına bağlı olarak borçlanma maliyeti değişmektedir. Hâl böyle olunca temmuz ayında asgari ücret artarsa doğal olarak askerlik borçlanması ile doğum borçlanması da aynı oranda artacaktır. Bu nedenle asgari ücret artışı olmadan borçlanma ihtiyaçları olanların borçlanması avantajlı olacaktır.

             ***

“Ücretlerimiz bazen ödenmiyor bazen çok geç ödeniyor. Bu durumda bizim ne gibi haklarımız var?” Şerife A.

Şerife Hanım, İş Kanununda ücret daha fazla güvence altına alınmış ve işçi ücretinin 20 gün içinde ödenmemesi durumunda, işçinin iş görme edimini yerine getirmekten kaçınabileceği açıkça düzenlenmiş, toplu bir nitelik kazanması hâlinde dahi bunun kanun dışı grev sayılamayacağı kurala bağlanmıştır.

Ücreti ödenmeyen işçinin alacağı konusunda takibe geçmesi ya da ücreti ödeninceye kadar iş görme edimini yerine getirmekten kaçınması, iş ilişkisinin devamında bazı problemlere yol açabilir. Bu bakımdan, işverenle bir çekişme içine girmek istemeyen işçinin, haklı nedene dayanarak iş sözleşmesini feshetme hakkı da bulunmaktadır. Bu durumda kıdem tazminatına hak kazanılabilmektedir.

“STAJ PARAM VERİLMİYOR, NE YAPABİLİRİM?”

“İsa Ağabey, ben Mesleki ve Teknik Lise son sınıf öğrencisiyim. Hâlen zorunlu stajımı yapıyorum. Bizim okulda staj mecburi olduğundan ücret ödenmektedir. Ancak benim staj yaptığım iş yeri üç hafta geçmesine rağmen bana hâlâ ücret vermedi. Ne yapabilirim?” Sezai H.

Sezai Bey, öncelikle okul yönetimiyle konuş bir yanlışlık veya sehven bir işlem yapılmış olabilir. Buna rağmen bir sonuç alamazsan bulunduğun ildeki İŞKUR’a durumunu anlatan yazılı bir dilekçe ile hakkını arayabilirsin.

             ***

Mehmet T. Bey, 2022 Sayılı Kanun uyarınca bağlanan 65 yaş ve engelli aylıkları ile diğer aylıklar da haczedilememektedir.

             ***

 “Haydi, yürekten sevebileceğimiz bir yarını düşleyelim ve şunu bilin ki sevgi tüm yaratılanların kalbindeki en mutlak gerçektir.” M. Jackson



Kaynak: İsa Karakaş / Türkiye Gazetesi