Öğretmenlik Kariyer Adımları ve Sınavlarında En Çok Merak Edilenler Netleşti!
(21.05.2022)
2021 yılının son günü yılbaşı akşamında “Öğretmenlik Meslek Kanunu” yasa teklifinin TBMM’ye resmen intikal ettirildiğini...

2021 yılının son günü yılbaşı akşamında “Öğretmenlik Meslek Kanunu” yasa teklifinin TBMM’ye resmen intikal ettirildiğini ilk defa gazetemizden duyurmuştuk… Ayrıca meslek kanunun öğretmenlerimize getireceği hakları birkaç yazımızda yer vermiştik.  Aradan geçen zaman zarfında çok sayıda öğretmen okurumuz özellikle kariyer basamaklarına nasıl kavuşacaklarını, gerekli mesleki eğitimlerin uzaktan yapılıp yapılmayacağı, sınav takviminin ne zaman netleşeceği… gibi çok sayıda suallerle meraklarını bizlere gönderdikleri iletilerle cevap aradılar. Bizler de her zaman olduğu gibi bu yazımızda da öğretmenlerimize öncelik verip meraklarını gidermeye çalışacağız. Keza kariyer basamaklarına ilişkin hem yönetmelik Resmî Gazete’de yayımlandı. Hem de sınav takvimi netleştirildi.

Uzman ve Başöğretmenlik Eğitim Programlarında öğretmenlerin istediği olacak!

Çok sayıda öğretmen okurumuzun en çok arzu ettiği husus, Uzman ve Başöğretmenlik eğitim programlarının online şeklinde düzenlenmesidir. Nitekim MEB, öğretmenlerimizin bu arzusunu yerine getirerek uzaktan eğitime karar verdi. Buna göre; Uzman Öğretmenlik Eğitim Programına göre uzman öğretmen unvanı için 180 saatlik eğitim 18 Temmuz 2022-05 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleşecektir.

Başöğretmenlik Eğitim Programına göre başöğretmen unvanı için ise 240 saatlik eğitim 18 Temmuz 2022-19 Eylül 2022 tarihleri arasında Millî Eğitim Bakanlığı Personeli Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde uzaktan eğitim yöntemiyle Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) üzerinden gerçekleştirilecektir.

Günün her saati eğitime erişim mümkün olacak

Uzman öğretmenlik/başöğretmenlik eğitimleri belirlenen tarih aralığında olmak üzere günün her saati erişime açık tutulacaktır. Ayrıca uzaktan eğitim yöntemiyle erişime açılan her bir eğitim konusunun içeriği yazılı doküman olarak ÖBA üzerinden paylaşılacaktır.

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik eğitim programına katılacaklar, ÖBA’ya giriş yapmaları ve her bir eğitim konusunu eksiksiz izlemeleri hâlinde Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını/Başöğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olacaktır. Bu bakımdan uzman öğretmen/başöğretmen unvanı için her bir eğitimin tamamının izlenmesi esas olup, eğitim içerikleri ile bire bir uyumlu yazılı doküman ise ilave bir imkân olarak hizmete sunulacaktır.

MEBBİS üzerinden başvuru yapılacak

Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmî eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler/uzman öğretmenler, eğitim programına MEBBİS üzerinden başvuruda bulunacaklardır. Eğitim programına başvuruda bulunanların şartları taşıyıp taşımadıkları illerde oluşturulan il değerlendirme komisyonu tarafından 01-13 Haziran 2022 tarihleri arasında değerlendirilecektir.

Başvuruların sırasıyla; okul/kurum müdürlüğü, ilçe millî eğitim müdürlüğü ve il değerlendirme komisyonunca aksaklığa sebep olamayacak şekilde değerlendirilip onaylanması gerekmektedir.

Programı tamamlayanlara 3 yıl süre ile başvuru hakkı

Mezkûr eğitim programını tamamlamayanlar uzman öğretmen/başöğretmen unvanı için başvuruda bulunamayacaktır. Eğitim programını tamamlayanlara seminer belgesi düzenlenecektir. Söz konusu seminer belgesi, uzman öğretmen/başöğretmen unvanı için başvuruda bulunmayanlar ile yapılan yazılı sınavda başarılı olamayanlar için düzenlendiği tarihi takip eden 3 yıl süreyle uzman öğretmen/başöğretmen unvanı için yapılacak başvurularda geçerli olacaktır.

Mesleki Gelişim Çalışmalarını tamamlamak şart!

Hem uzman öğretmenlik hem de başöğretmenlik için Uzman Öğretmenlik Mesleki Gelişim Çalışmalarını tamamlamış olmak da şart koşulmaktadır. Uzman öğretmenlik/başöğretmenlik mesleki gelişim çalışmalarının yapıldığına ilişkin belgeler 07 Temmuz 2022-03 Ekim 2022 tarihleri arasında MEBBİS’e adaylar tarafından yüklenecektir. Mesleki gelişim çalışmalarının geriye dönük herhangi bir geçerlilik süre kısıtlaması bulunmamaktadır. Öğretmenler/uzman öğretmenler ilk göreve başladığı tarihten itibaren katıldıkları mesleki gelişim çalışmaları bu süreçte kullanabileceklerdir.

Başarı için 70 puan yeterli

Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı, uzman öğretmen ve başöğretmen unvanı için ayrı ayrı olmak üzere Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ÖDSGM) tarafından 19 Kasım 2022 Cumartesi günü 81 ilde yapılacaktır.

Sınavlarda adaylara çoktan seçmeli 100 sorudan oluşan bir test uygulanacaktır. Yazılı sınav konuları ve ağırlıkları MEB tarafından belirtilmiştir. Bu sınavlarda 100 puan üzerinden 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacaktır.

Son olarak lisansüstü eğitimini tamamlayan öğretmenler, uzman öğretmen unvanı için öngörülen; doktora eğitimini tamamlayan uzman öğretmenler ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulmuş olduklarını hatırlatalım… Tüm öğretmenlerimize başarılar diliyorum…



Kaynak: İsa Karakaş / Türkiye Gazetesi